Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tăriceanu: "Protestele din România nu sunt mişcări autonome". Ce-i răspunde un protestatar?

Tariceanu ambasador Maior Misiune continue.jpg

Image source: 
Facebook/Călin Popescu Tăriceanu

Protestele de stradă din România nu au fost confiscate politic de Opoziţia parlamentară. O spune la RFI Mihai Poliţeanu, membru fondator al platformei Iniţiativa România, după ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit la reuniunea anuală a diplomaţiei despre „violenţa colectivă a străzii”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut luni, în discursul rostit la reuniunea anuală a diplomaţiei române, că în ultimele două decenii şi-a făcut apariţia un alt tip de violenţă colectivă, aceea a străzii, “a mişcărilor de tip occupy, rezist, indignados, uniţi salvăm”, potrivit News.ro. El afirmă că această violenţă ia forme agresive, “amintind de Europa Centrală a anilor 1920 şi 1930”.

Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că “patologia violenţelor” mizează pe a generaliza neîncrederea în instituţiile democratice, iar mişcările de stradă din România nu sunt “mişcări sociale autonome”, reprezentând “cutii de rezonanţă ale unor grupări politice, ce ocupă de regulă funcţii la vârful statului”.

Mihai Poliţeanu critică afirmaţiile lui Călin Popescu Tăriceanu: „Este absolut ridicol să spui că oameni care îşi spun punctul de vedere, care vor să participe la decizia publică subminează democraţia. Or tocmai asta este esenţa democraţiei, oameni care nu lasă politicienii de capul lor, nu-i lasă să încalce legea, să încalce statul de drept”.

 
Mihai Poliţeanu, despre declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu privind protestele din România