Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rudolf Giuliani, îngrijorat de ”prejudiciul continuu adus statului de drept în România”

giuliani1.jpg

Image source: 
Facebook / Support Rudy Giuliani

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu ”prejudiciul continuu adus statului de drept în România” și cere verificarea protocoalelor încheiate între Parchetul general și SRI, precum și ”stoparea presiunilor asupra judecătorilor”.

Vă scriu ca să îmi exprim îngrijorarea în legătură cu prejudiciul continuu adus statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficienţă a legii. Acest prejudiciu afectează negativ, în mod direct, cursul investiţiilor străine directe în România, deoarece niciun investitor raţional nu ar investi într-un loc în care domnia legii şi sistemul legal fac subiect al manipulării făcute de cei de la putere”, scrie Giuliani.

”... În plus, faţă de excesele făcute de DNA în numele „aplicării legii”, am luat la cunoştinţă cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii („SRI”). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Semnatarii protocoalelor secrete îi includ pe: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI.

Recunosc şi înţeleg importanţa luptei împotriva corupţiei. În acest sens, încurajez România să îşi reafirme angajamentul de a investiga şi a judeca corupţia în mod cinstit, transparent, şi în concordanţă cu legea. O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare...”, se mai arată în textul scrisorii citată de Mediafax.

O scrisoare similară a fost transmisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi premierului Viorica Dăncilă, precizează sursa citată.

 

George Maior: Giuliani e un personaj spumos şi combativ

Ambasadorul României la Washington, George Maior, a afirmat, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de Rudolph Giuliani, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.

Domnul Giuliani este un personaj spumos şi combativ în discuţiile din SUA. Nu ştiu dacă mai este avocatul domnului Trump, în orice caz este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, a declarat George Maior citat de news.ro.

 

Dan Barna, președintele USR: ”Scrisoarea pare dictată de Liviu Dragnea”

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele Uniunii Salvați România (USR) a reacționat și el la mesajul fostului procuror federal:

Am văzut că Președintele Iohannis a primit o scrisoare de la Rudolph Giuliani, în prezent avocat al lui Donald Trump.

Scrisoarea pare dictată de Liviu Dragnea cu câteva inserții fine de la deontologii Antenei 3. Este evident produsul unui serviciu de lobby. Un avocat, chiar și al Președintelui Trump nu are nici o competență și nici o atribuție în politica externă și în datul cu părerea despre asta.

Poziția SUA a fost în repetate rânduri exprimată de mesajele Departamentului de stat și ale Ambasadei SUA la București și au fost în sens perfect contrar direcției pe care o imprimă dictarea din România semnată de domnul Giuliani.

Sunt convins că Președintele Iohannis așteaptă cu îngrijorare mesajele devastatoare care urmează probabil să vină de la frizerul și apoi de la bucătarul lui Donald Trump criticând activitatea domnului Augustin Lazăr.

P. S. Înțeleg că scrisoarea a fost transmisă și domnului Dragnea. Este remarcabilul profesionalism american în care pui și clientul în copie că să îi arăți că ai livrat...”, scrie Dan Barna în mesajul său.