Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prefect: Am semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor, după miezul nopţii

prefect_speranta_cliseru_ordin_interventie_forta_jandarmi.jpg

Jandarmii folosesc gaze lacrimogene împotriva unor protestatari, vineri, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)
Jandarmii folosesc gaze lacrimogene împotriva unor protestatari, vineri, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a declarat luni că a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august după miezul nopţii. Ea consideră că nu are importanţă ora semnării acestui document, pentru că jandarmii, atunci când sunt „atacaţi”, au dreptul să acţioneze şi fără acel ordin, potrivit News.ro.

Declaraţiile prefectului se bat cap în cap cu cele ale reprezentanţilor Jandarmeriei şi cu afirmaţiile ministrului de Interne, Carmen Dan, care spuneau că ordinul de intervenţie în forţă a fost semnat în jurul orei 20, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.

„Am semnat ordinul după 12 noaptea. Trebuia restabilită ordinea. Este conform legii. Când jandarmii sunt atacaţi, ei au dreptul să acţioneze”, a declarat Speranţa Cliseru luni, în Parlament, unde ar fi trebuit audiată în Comisia de apărare, în legătură cu modul de intervenţie a jandarmilor la mitingul diasporei din 10 august.

Când jurnaliştii i-au atras atenţia că la miezul nopţii Piaţa Victoriei era deja complet evacuată, întrucât forţele de ordine au intervenit puţin după ora 23, prefectul Capitalei a subliniat că nu contează ora la care a fost semnat documentul: „Nu are importanţă, nu are relevanţă ora, jandarmii puteau acţiona şi fără ordin”.

Prefectul a mai spus că Jandarmeria a făcut ce trebuia să facă şi că nu comentează cazurile de „excese”.