Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andrew Noble, noul ambasador al Marii Britanii la București: ”Lucrăm pentru un nou parteneriat strategic cu România”

andrew_noble.png

Sursa imaginii: 
facebook.com/BritishEmbassyBucharest

În prima sa conferință de presă de la preluarea funcției, Andrew Noble, noul ambasador al Marii Britanii la București, a declarat că guvernul britanic și cel român lucrează pentru un nou parteneriat strategic între cele două țări, care să răspundă noilor provocări create de contextul politic internațional.

„Am ca principală sarcină să discut cu Guvernul român care vor fi detaliile cele mai potrivite pentru noua relaţie dintre România şi Marea Britanie...; lucrăm cu Guvernul român pentru un nou parteneriat strategic între Marea Britanie şi România. Avem deja unul, dar trebuie îmbunătăţit şi modernizat. Trebuie să răspundă provocărilor unei noi Europe şi mă refer la Brexit”, a declarat Noble.

Ambasadorul, care a susținut întreaga conferință în limba română, a ținut să sublinieze că Brexitul nu poate fi un eveniment care să aibă un efect negativ asupra intereselor româneşti, britanice şi europene:  „Nu a fost scopul celor care au vrut un Brexit şi nici nu este în interesul guvernelor noastre. Comisia duce negocierile, însă este foarte important ca guvernele noastre să discute. Nu dorim ca ieşirea Marii Britanii din UE să însemne o cooperare mai redusă”.

Legat de provocările cu care se vor confrunta românii din Marea Britanie, Noble a precizat: „Nu cred că au motive de îngrijorare. Negocierile au fost foarte bune, cred că Marea Britanie a devenit mai tolerantă decât a fost”.

 

Sursa video: facebook.com/BritishEmbassyBucharest

Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 29 martie 2019, iar perioada de implementare a Brexitului se va încheia în decembrie 2020.

Noble i-a prezentat joi ministrului Afacerilor Externe scrisorile de acreditare pentru această funcţie, iar în curând acestea vor ajunge şi la preşedintele Klaus Iohannis.

Andrew Noble a intrat în diplomaţie în anul 1982, iar în perioada 1983-1986 a activat în ambasada de la Bucureşti, ca secretar III şi II.

De-a lungul timpul, a mai avut misiuni la Bonn, Cape Town, Atena şi Berlin.

Înainte de a fi numit ambasador în România, Andrew Noble a fost, în perioada 2014-2017, ambasador al Marii Britanii în Algeria.

Noul ambasador britanic este căsătorit şi are patru copii.