Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corespondență RFI: Emmanuel Macron, prima vizită în Finlanda

vizita_macron.jpg

Președintele Franței Emmanuel Macron are astăzi discuții cu omologul său finlandez Sauli Niinisto și cu primul ministru Juha Sipplia
Image source: 
Ludovic MARIN / AFP

Președintele Macron face prima vizită în Finlanda, pentru discuții privind politica europeană. Este o vizită mult promovată în presa finlandeză, cu posibile implicații în politica europeană și relațiile cu Rusia. 

Președintele Franței încearcă să relanseze politica europeană, scrie cotidianul național Helsinki Sanomat, cel mai important cotidian al țării. Idealistul Europei vine în Finlanda, titrează și tabloidul Ilta Lehti.

Vizita este anunțată în presa finlandeză de mai multe zile. Articolele detaliază atât viața privată a cuplului francez, reamintind diferența de vârstă de 24 de ani și faptul că s-au întâlnit la școală, dar și ascensiunea lui Emanuel Macron, programul lui și politica națională și europeană.

Președintele francez are azi discuții cu omologul său Sauli Niinisto și cu primul ministru Juha Sipplia. Între subiecte se află politica de apărare europeană, încălzirea globală, bugetul european precum și migrația.  Cotidianul Helsinki Sanomat afirmă că vor fi abordate în detaliu aspecte privind susșinerea țărilor din care pleacă mulți emigranți, precum și controlul la frontiere și cotele de refugiați pentru diverse țări.

Finlanda s-a arătat interesată de inițiativa lansată în iunie de Președintele Macron privind strategia comună de apărare europeană și dorește să participe la aceasta.

Vizita lui Macron intervine la câteva zile de la întrevederea bilaterală între Președintele Finlandei și  Vladimir Putin, la Soci, unde Președintele finlandez a fost invitat de Putin în iulie, în timpul summitului Trump-Putin de la Helsinki.

Am auzit numai vorbe frumoase despre Finlanda la Soci. Dat fiind contextul european, relașiile noastre cu Rusia sunt la un nivel excelent., a declarat Președintele finlandez.

Rusia a spus că va coopera cu Finlanda în privința protecției Arcticii și a mediului în general. Și pentru Președintele Macron protecția mediului este un aspect important. Atât Finlanda cât și Franța doresc o cooperare mai intensă cu Rusia, și aceasta în pofida crizei din Ucraina.

Putin a declarat recent că este optimist în ceea ce privește o cooperare mai strânsă cu Europa în perioada în care Finlanda va deține Președenția Uniunii Europene. Aceasta va fi în a doua jumătate a anului viitor, când Finlanda va urma Romaniei.

În onoarea oaspeților francezi au fost ridicate pe catarge drapelele finlandeze miercuri dimineața, unde au fluturat toată ziua în soarele orbitor. Biroul Președintelui Finlandei a anunțat din timp publicul că poate privi seara ceremonia oficială de primire a cuplului francez din imediata vecinătate a palatului prezidențial - dacă nu plouă. Și nu a plouat, iar privitorii, câteva sute, s-au bucurat să vadă cele două familii salutându-se calduros la câteva zeci de metri, un spectacol rar în alte țări, din motive de siguranță. Cele două cupluri au avut un dineu oficial, iar discuțiile oficiale sunt programate astăzi. Este prima vizită a Președintelui francez în Finlanda , și se încheie joi seara.

Ascultă AICI corespondența de la Helsinki