Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Migrație, politică de apărare și siguranță europeană – temele lui Emmanuel Macron în Finlanda

macron_finlanda.jpg

Migrație, politică de apărare și siguranță europeană – temele lui Emmanuel Macron în Finlanda
Image source: 
Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto via REUTERS

Președintele Macron s-a aflat joi în Finlanda într-o vizită oficială pentu a își susține strategia europeană.

Deși a durat practic doar o zi, vizita cuplului prezidențial francez a mobilizat toată presa finlandeză. Majoritatea programului a fost transmis în direct la televizor. Atât pentru Finlanda, dar și pentru politica europeană, această vizită are implicații extrem de importante. Este prima vizită a unui președinte francez în Finlanda , după 19 ani. Înainte de a veni la Helsinki Macron a fost în Danemarca - alta țară neglijată de politica franceză - unde ultima vizită prezidențială datează de acum 36 de ani.

Țările nordice, inclusiv Finlanda și Danemarca se opun planului lui Macron de a crea un buget al zonei euro, iar acesta și-a propus să le cucerească prin crearea legăturilor directe. În Finlanda această strategie funcționează foarte bine - țara are doar 5 milioane și jumătate de locuitori, și succesul e asigurat de relațiile personale.

Discuțiile politice ale lui Emmanuel Macron cu președintele și cu primul ministru s-au axat pe migrație, politica de apărare și siguranță europeană, relațiile cu Rusia, cu Statele Unite, NATO, încalzirea climatului și protecția continentului antarctic.

În conferința comună de presă, Presedintele Finlandei, Sauli Niinisto s-a referit direct la Prim ministrul ungar Viktor Orban, spunand ca acesta era o persoana respectabilă dar s-a schimbat de-a lungul timpului; el a adaugat că responsabilitatea în apariția mișcărilor extremiste aparține tuturor celor la putere - o referire la politicile ineficiente, la marginalizarea și sărăcirea continuă a unei părți tot mai numeroase a populației. Dealtfel președintele finlandez susține financiar și moral asociații care acționează împotriva sărăciei în Finlanda. 

În compania Primului Ministru Juha Sippila, Emanuel Macron a vizitat și polul inovativ al Universității Helsinki. Finlanda dorește să fie în avangarda dezvoltării noilor tehnologii și Macron a dorit să vadă cum încurajează Finlanda studenții și crearea micilor întreprinderi în acest domeniu.

Soțiile președinților, Brigitte Macron și Jenni Haukio au avut propriul program - au vizitat fortăreața Suomenlinna, construită în secolul 18, sub inluența arhitecturii franceze, și aflată pe lista UNESCO precum și spitalul de copii ce urmează să se deschidă în curând. Spitalul a adunat peste 2 milioane de euro prin cea mai reușită subscripție publică din istoria Finlandei.

Reamintim că președintele Macron a câștigat alegerile cu promisiunea de a revitaliza politica franceză acționând împotriva nepotismului și a corupției. Inspirat de inițiativa franceză, recent un om de afaceri finlandez a lansat un partid cu același program și același nume. Deți Finlanda a fost mult timp admirată pentru lipsa de corupție, în ultimii ani ies la iveală tot mai multe abuzuri flagrante. Ca exemplu, în prezent sunt anchetați sefii poliției, ai brigadei antidrog si serviciului secret pentru abuzuri si trafic, iar unii politicieni sunt anchetați sau au fost condamnați pentru abuzuri de zeci de mii de euro. 

Ascultă AICI corespondența de la Helsinki