Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BNS: România, în coada clasamentului la capitolul absorbției fondurilor europene nerambursabile dedicate pieței muncii

dumitru_costin_lider_bns_proteste_strada.jpg

Preşedintele BNS, Dumitru Costin (Sursa foto: Facebook/BNS)
Preşedintele BNS, Dumitru Costin
Sursa imaginii: 
Sursa foto: Facebook/BNS

România continuă să se afle în coada clasamentului european la capitolul absorbției fondurilor nerambursabile dedicate pieței muncii, arată la RFI liderul BNS Dumitru Costin pe baza unui raport al Comisiei Europene. Mai mult, România riscă să piardă peste 600 de milioane de euro, dedicate pieței muncii, sistemului educațional, sprijinirii persoanelor defavorizate, cât și pentru reducerea sărăciei, dacă nu accesează aceste fonduri până în 2020, mai spune sindicalistul.

Blocul Național Sindical, al doilea cel mai important sindicat din România, cu peste 375.000 de membri, acuză Guvernul că nu a reușit să folosească fondurile europene dedicate pieței muncii.

Președintele BNS Dumitru Costin își susține afirmațiile citând dintr-un raport la zi al Comisiei Europene.

“Recent, un raport elaborat de Comisia Europeană arată că România avea la 31 mai 2018 o rată de absorbtie de doar 0,64% din fondurile dedicate dinamizării și relansării pieței muncii din România. Această rată de absorbție, scandalos de mică, ne situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană, după Irlanda”.

“În contextul unei avalanșe de mesaje pline de îngrijorare referitoare la situația actuală a pieței muncii din România (de la Guvernatorul BNR Mugur Isărescu și până la lideri marcanți ai mediului de afaceri), constatăm cu amărăciune că din păcate absorbția fondurilor europene dedicate pieței muncii, sistemului educațional, sprijinirii persoanelor defavorizate, cât și pentru reducerea sărăciei, nu constituie o preocupare pentru stânga românească aflată la guvernare”.

Modul în care a fost gestionat Programul Operațional Capital Uman reprezintă o expresie a neputinței guvernelor aflate la putere în intervalul 2013-2018, incapabile să utilizeze instrumentele aflate la dispozția României, în calitate de stat membru al comunității europene, mai arată Blocul Național Sindical.

 
Liderul BNS Dumitru Costin despre slaba absorbție a fondurilor europene nerambrusabile dedicate pieței muncii