Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fost ministru al justiției: Legalitatea protocoalelor încheiate de SRI nu poate fi confirmată decât în instanță

sri.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Serviciul Român de Informații

Protocoalele încheiate de SRI cu alte instituții ale statului sunt acte administrative cu valoare normativă, a căror legalitate poate fi confirmată doar de către o instanță de drept contencios, spune la RFI Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției. Afirmația vine în în contextul în care liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat, după ședința Comitetului executiv al PSD din week-endul trecut, că a cerut Guvernului să emită o ordonanță de urgență prin care aceste protocoale, și efectele lor, să fie anulate. 

Aici intrăm într-o zonă în care echilibrele într-un stat membru al NATO și Uniuniunii Europene sunt încălcate în ceea ce privește funcționarea instituțiilor...  Am văzut și eu în spațiul public discuții incandescente, cu argumente pro și contra, pe marginea acestor protocoale instituționale. Ceea ce nu am văzut este un răspuns unic,  instituțional, cu privire la clarificarea statutului acestor protocoale, și anume: sesizarea către o instanță de drept contencios în legătură cu aceste protocoale, sau măcar a unuia dintre ele, din partea unei persoane care invocă un abuz, sau al cărei drept legitim ar fi fost încălcat. (...) Faptul că în studiourile de televiziune, în presă, pe Facebook, oamenii se pronunță într-un sens sau altul poate avea o valoare emoțională, dar o valoare normativă nu are. Discutăm despre acte administrative cu valoare normativă, care pot fi confirmate sau infirmate numai într-o instanță de contencios”.

În plus, spune fostul ministru al justiției, o ordonanță de urgență emisă de guvern nu ar putea avea efect retroactiv asupra acestor protocoale:

”Dincolo de aspectul derizoriu în care se coboară funcționarea sistemului instituțional românesc, un eventual act normativ al guvernului în legătură cu aceste protocoale poate funcționa (...) numai pentru viitor. Deci o consecință din trecut în legătură cu aceste protocoale printr-o ordonanță, (...) nu există. Poate doar dacă dorim să reinventăm legislația românească într-o ședință de partid...” 

 
Cristian Diaconescu despre protocoalele SRI