Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angajați ai liceului moldo-turc, reținuți de SIS și expulzați din R.Moldova

retinere-conducere-orizont-840x420.jpg

Angajați ai liceului moldo-turc ”Orizont”, reținuți de SIS
Sursa imaginii: 
Ziarul de Garda

Șase persoane din conducerea liceului moldo-turc „Orizont” au fost reținute, în dimineața zilei de joi, de reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate.Cetățenii turci au fost urcați într-un microbuz și două mașini ale poliției și duși într-o direcție necunoscută. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că șapte cetățeni străini, ”suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”.

ACTUALIZARE 3: Guvernul de la Chișinău a emis un comunicat de presă în seara zilei de joi prin care anunță că premierul Pavel Filip a solicitat Ministerului Educației ”să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea în continuare, în condiții bune, a procesului de studii în liceul privat, în care activau cei 7 cetățeni turci expulzați astăzi din Republica Moldova”. 

În același timp, Guvernul a cerut Serviciului de Informații și Securitate să prezinte informații suplimentare în legătură cu acest caz, ”pentru a putea face o analiză obiectiva a situației care a generat decizia de declarare a persoanelor respective ca indezirabile”. ”La fel ca și în cazul altor cetățeni  străini expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova, Guvernul dorește sa se asigure că procedurile legale au fost respectate întocmai și decizia respectivă este bine argumentată”, se arată în comunicatul Executivului moldovean.

ACTUALIZARE 2:Președintele Parlamentului, Andrian Candu a cerur audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a 7 cetățeni străini.”Cred că este foarte important să ne asigurăm că și în acest caz au fost respectate drepturile omului, normele naționale și cele internaționale. Comisia domnului Eugen Carpov va audia conducerea SIS și va examina materialele acestui caz. Ulterior vom comunica rezultatele pentru a asigura controlul public”, a scris Candu pe pagina sa de socializare.

ACTUALIZARE 1: Președintele prorus, Igor Dodon susține că acum ar trebui să așteptăm explicațiile instituțiilor, ”fără a cădea in interpretări gratuite și speculații politice sterile”.”Nu ne mai uimesc standardele duble ale presei.Au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice.A diplomaților ruși, de exemplu, la solicitarea Londrei. Guvernarea a executat atunci cerința occidentalilor, iar presa a tăcut sau a aplaudat”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Câteva zeci de părinți și elevi de la liceul ”Orizont” au organizat, în seara zilei de joi, un flashmob la Aeroport, în semn de protest față de ”reținerea abuzivă și expulzarea a 7 cetățeni turci, profesori și angajați ai liceului ”Orizont”.

Printre cei reținuți sunt Riza Dogan, directorul filialei Durlești, Hasan Karacaoglu, director general adjunct, Ahmet Bilgi, directorul filialei Ciocana, Mujdat Celebi directorul financiar, un profesor și fiul directorului adjunct. Angajații liceului au fost reținuți forțat, în această dimineață, când ieșeau din casă sau la serviciu. În imaginile distribuite pe rețelele de socializate apare și un minor care este urcat cu forța într-un microbuz de câteva persoane.

 

 

La liceul ”Orizont” din sectorul Ciocana, spre exemplu, cei de la SIS au venit exact când începeau orele. Directorului instituției a fost scos din biroul său de câteva persoane, îmbrăcate în civil, care au refuzat să se prezinte.Angajații SIS nu au spus motivul reținerii și l-au urcat forțat într-o mașină după care au plecat într-o direcție necunoscută. Momentul a fost surprins și de mai mulți elevi și părinți, care se aflau pe holuri sau în ograda liceului. 

Cei care i-au reținut pe cetățenii turci s-au prezentat că sunt de la poliție sau SIS.

 

 

Dintre cele șase persoane reținute, două au fost eliberate, scrie Ziarul de Gardă. Este vorba de un profesor și fiul directorului adjunct, în vârstă de 16 ani, care potrivit surselor din cadrul liceului, au fost ținuți într-o mașină pe parcursul unei ore, fără a li se explica motivul reținerii. Ulterior, cei doi au fost lăsați să plece. Unii dintre cei reținuți au depus, anterior, cereri prin care cer azil politic în R.Moldova, iar acestea nu au fost încă soluționate. 

SIS: ”Cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul R.Moldova”

Între timp, Serviciul de Informații și Securitate anunță că ”șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. Acțiunile cetățenilor au fost supuse monitorizării o perioadă și, după ce s-a confirmat existența riscului la adresa securității naționale, a fost luată decizia ca persoanele respective să părăsească imediat teritoriul Republicii Moldova”, se arată în comunicatul SIS, fără a preciza cine sunt persoanele reținute.

”În operațiunea complexă pe linia prevenirii amenințărilor la adresa securității naționale, desfășurată concomitent în mai multe localități din țară, a fost antrenat Centrul Antiterorist al SIS. SIS a colaborat în acest caz cu serviciile speciale din alte state”, mai susțin responsabili SIS.

Amnesty International Moldova, îngrijorată pentru securitatea conducerii liceului ”Orizont”

Amnesty International Moldova cere autorităților centrale ”investigarea cât mai promptă și eficientă a încălcărilor comise față de angajații liceului moldo-turc precum și înlăturarea riscului de expulzare arbitrară a acestora”. 

”Amnesty International Moldova condamnă răpirile ilicite de oameni, efectuate astăzi de către serviciile de securitate, cu încălcarea normelor de percheziție și reținere.Suntem profund îngrijorați de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”, a celor șase familii de cetățeni ai Turciei, inclusiv minori, reținuți astăzi de către colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate, „cu încălcarea flagrantă a procedurii de reținere, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care R. Moldova este parte”, se arată într-o declarație Amnnesty International Moldova.

Iar secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu a scris pe pagina sa de Facebook că ”sper că în mapele SIS există documente solide care justifică expulzarea cetățenilor turci pentru că din comunicatul lor rezultă că de o condamnare la CEDO scăpăm doar dacă cei expulzați nu se vor adresa”.

PAS: Suntem stupefiați de reținerea în stil stalinist a mai multor angajați ai liceului ”Orizont” După reținerea conducerii liceului moldo-turc ”Orizont”, Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de fostul ministru al Educației, Maia Sandu, rivala lui Igor Dodon în turul 2 în scrutinul prezidențial, a condamnat vehement arestările din această dimineață. ”Dodon și Plahotniuc au pus la cale reținerea abuzivă și brutală a 6 cetățeni turci, angajați ai liceul Moldo-Turc Orizont, printre care și un copil. Acest lucru are loc în condițiile în care președintele autoritar al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, continuă persecuția adversarilor săi politici în toată lumea”.

”Este inadmisibil că statul Republica Moldova a decis, în schimbul banilor pentru reconstrucția clădirii președintelui și alte favoruri, să calce în picioare drepturile omului și libertatea individuală. Este încă o dovadă a colapsului statului de drept în Republica Moldova și a regimului autoritar, anti-european creat de Plahotniuc și Dodon.Cerem eliberarea necondiționată a persoanelor reținute abuziv. Totodată, solicităm implicarea instituțiilor internaționale și a ambasadelor acreditate în acest caz”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Partidului Acțiune și Solidaritate de la Chișinău.

Potrivit Ziarului de Gardă, clădirea Președinției R. Moldova, deteriorată în timpul protestelor din aprilie 2009, a fost restaurată din banii Turciei de către o companie de construcții din aceeași țară. Șapte milioane de euro a fost suma donației pe care a făcut-o Turcia pentru reabilitarea instituției prezidențiale. După ce i-a oferit o vacanță cu toată familia în Antalya, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acceptat solicitarea lui Igor Dodon de a repara sediul Președinției, edificiu de importanță națională, situat vizavi de Parlamentul R. Moldova, pe artera principală a capitalei, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reținerea conducerii liceului moldo-turc și reacțiile care au urmat la Chișinău