Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Gheorghe Mihail, primul general român care s-a răzvrătit împotriva sovieticilor

gheorghe_mihail.jpg

Image source: 
wikipedia.org / public domain

Pagina de istorie de astăzi aduce în atenția publică povestea generalului Gheorghe Mihail. Acesta a refuzat cu încăpățânare actele care ar fi subordonat Armata Regală Română Armatei Roșii. Generalul a fost susținut de Regele Mihai I, însă, în cele din urmă, sovieticii au reușit să își impună punctul de vedere prin forță. Pentru curajul său, generalul Gheorghe Mihail a plătit cu ani grei de închisoare, după instaurarea comunismului.

Generalul Gheorghe Mihail a venit pe lume într-o familie de militari. A absolvit, la rândul său, Școala Militară de Infanterie și Cavalerie, iar în 1911 a fost trimis la o specializare de doi ani în Austro-Ungaria. După intrarea României în război, în 1916, a fost trimis pe front. A fost grav rănit în munții Buzăului și avansat la gradul de maior pentru curajul său. A revenit pe front și a luat parte, în 1917, la bătălia de la Mărășești, unde a fost din nou grav rănit. 

Pentru curajul său, a fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazul, cea mai înaltă distincție românească. A ieșit din spital și a fost trimis în Basarabia, în 1918, pentru a apăra linia Nistrului, amenințată de bolșevicii care nu recunoșteau Unirea din 27 martie. 

În acel an a fost decorat cu Legiunea de Onoare de către Franța. După încheierea păcii, Gheorghe Mihail a studiat la Școala Superioară de Război, pe care absolvit-o ca șef de promoție. A primit diferite funcții de comandă în unități de infanterie și de vânători de munte, precum și în serviciul de informații militare. 

În cele din urmă a devenit șeful Casei Militare a Regelui Carol al II-lea, precum și aghiotant al acestuia. De asemenea, a primit postul de subsecretar de stat în Ministerul Apărării în mai multe guverne, iar în 1940 a devenit viceprim-ministru și șeful Marelui Stat Major.

După abdicarea Regelui Carol al II-lea, Ion Antonescu l-a trecut în rezervă și i-a fixat domiciliu obligatoriu la Sinaia. Acolo, generalul Gheorghe Mihail s-a apropiat de Regele Mihai I și a participat la pregătirea actului de la 23 august 1944. După arestarea lui Ion Antonescu, Gheoghe Mihail a devenit șeful Marelui Stat Major și, în această calitate, a intrat în conflict cu sovieticii. A cerut eliberarea militarilor români arestați ilegal de sovietici după 23 august. 

A refuzat cererea sovieticilor referitoare la desființarea diviziilor românești rămase în țară și s-a opus subordonării armatei române față de cea sovietică. De asemenea, s-a opus participării diviziilor românești la război dincolo de granițele de vest a României. 

După conflicte repetate cu rușii, a demisionat în 7 septembrie 1944. Regele Mihai I i-a refuzat demisia, dar Gheorghe Mihail a demisionat din nou în 12 septembrie. A devenit inspector general al infanteriei, până în 1946. Un an mai tțrziu a fost trecut în rezervă, iar în 1948 a fost arestat. A plătit cu 9 ani de temniță opoziția față de sovietici. Generalul Gheorghe Mihail a murit în 1982 și este înmormântat la Sinaia.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 7 septembrie 2018
492