Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri în Suedia. Învățământ, sănătate și integrarea imigranților, temele principale în campania electorală

alegeri_suedia.jpg

Afișe electorale suedeze înaintea scrutinul din 9 septembrie 2018
Image source: 
RFI/Constantin Drăgan

Suedezii își aleg duminică reprezentanții la nivel central și local. Legea electorală spune că, dacă pentru parlament votează doar cei cu cetățenie, buletinele pentru aleșii locali pot fi stampilate de orice persoană care locuiește în țara scandinavă de cel puțin 3 ani. 

Suedezii sunt nemulțumiți de școală, de sistemul de sănătate și de integrarea imigranților. Așa că acestea sunt principalele teme dezbătute în campania electorală.

Opt este numărul partidelor prezente astăzi în Parlamentul suedez, iar mai toate sondajele spun că tot atâtea formațiuni politice vor primi mandate și după alegerile de duminică. Însă asemănările se opresc aici. Pentru că popularitatea acestora s-a modificat simțitor în ultimii patru ani.

Altfel spus, partidele din centru au scăzut, iar extremele au crescut.

De pildă, conform ultimelor sondaje, social-democrații aflați la guvernare, deși rămân partidul cel mai popular din Suedia, ar putea înregistra un minim istoric de 24%, cu 6.5% mai puțin decât în 2014.

Asta i-a făcut să ducă o campanie deosebit de puternică în mass-media, în piețele orașelor și prin poștă. A existat și o gafă de proporții sub forma unei cărți poștale primite acum câteva zile de 250 000 de suedezi pe care scria “Va rugăm să nu uitați că școala e închisă vineri fiindcă e zi de planificare. În același timp, va informăm că sunt păduchi în școală, așa că pieptanati-i pe copii diseară”. Pe spatele ei era un mesaj din partea partidului care dorea să atragă atenția asupra unei promisiuni electorale făcută recent, aceea de acordare a 5 zile suplimentare de concediu pe an pentru toți părinții cu copii în școală. Scopul ar fi ca aceștia să poată petrece mai mult timp împreună și să nu mai existe probleme atunci când școlile au zile libere. Din păcate, rezultatul a fost că nenumărați părinți iritați au sunat la școli, iar unele instituții de învățământ au fost nevoite să iasă și să dea dezmințiri.

Mult mai bine se simte Vänsterpartiet, fostul partid comunist suedez. Popularitatea sa pare a fi în creștere sensibilă, de la aproape 6% în 2014, puțin peste 10% acum. 

Campania comuniștilor a marșat pe o Suedie în care banii să nu facă diferența dintre cetățeni și pe sistemul școlar privat din Suedia. Acesta este blamat pentru că primește la fel de multă finanțare de la municipalități ca și școlile publice, după care face profit. 

Sistemul de sănătate este și el o temă electorală majoră. În Suedia cozile la consultațiile medicilor specialiști se întind pe luni întregi și se închid secții din spitale pe motiv de lipsă de personal. Dacă ai nevoie de o operație care nu e considerată urgentă, poți aștepta mai bine de un an. Este criză de medici, dar și de asistente.

Asta face partidele de dreapta să îi acuze pe social democrații de la putere că nu fac decât să crească taxele, fără să rezolve nimic cu asta și să propună o eficientizare a sistemului prin, de pildă, derobarea asistentelor de orice muncă necalificată pe care o fac și angajarea unui personal auxiliar pentru asta. 

La fel, aceleași partide propun că în școli profesorii să nu mai aibă aproape nicio altă îndatorire decât aceea de a preda, iar supravegherea în pauze, copierea hârtiilor, urmărirea celor care chiulesc și notarea prezenței să fie făcute de persoane angajate în acest scop.

Însă marea câștigătoare a alegerilor par a fi și de această dată extrema dreaptă, reprezentată prin formațiunea Sverigedemokraterna (Democrații suedezi), care se pare că va crește cu aproximativ 50%, până la a ocupa o cincime din locurile din Parlament. 

Printre altele, partidul acuza actuală putere că oferă cetățenia suedeză mult prea ușor, și propune introducerea unor examene de limbă, geografie și istorie.

Integrarea imigranților e și aici un proces anevoios. La ora actuală majoritatea covârșitoare șomerilor din Suedia sunt persoane născute în alte țări.

Discursul naționalist al Sverigedemokraterna, îmbrățișat de relativ mulți alegători, a determinat însă recent 120 000 de persoane să între într-un grup pe facebook numit “Orice, în afară de Democrații suedezi”. Dintre membrii grupului, 260 sunt personalități cunoscute.

În final, aș adăuga că dacă alegerile vor avea loc duminică, aceia care nu vor fi în localitate în acel moment, au putut vota încă de la 22 august la diverse secții de deschise zilnic.

Ascultă AICI corespondența din Suedia