
Politică
Profesorii expulzați de la Chișinău ar fi deja în Turcia
moldova_2.jpg

Cei șapte cetățeni turci sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, anunță un comunicat al Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova. Actualul șef al Serviciului de Informații și Securitate este Vasile Botnari, cunoscut ca fiind mâna dreaptă a liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Acesta a fost votat de Parlament în funcția de șef al SIS la începutul lunii mai 2018.
Comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, a cerut autorităților moldovene să respecte ”statul de drept și toate procedurile judiciare” în legătură cu acest caz.
Jurnaliștii de la Chișinău au descoperit că joi, 6 septembrie, o aeronavă închiriată de compania de stat Air Moldova a efectuat o cursă privată spre Turcia. Avionul a venit la Chișinău de la Odesa, a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău la ora 11:40, iar la 12:43 a aterizat pe fostul aeroport militar Tekirdağ Çorlu, din apropiere de Istanbul. Nu se știe cine a achitat costurile pentru zbor. Ulterior, aeronava s-a întors la Chișinău, iar peste aproximativ două ore a operat cursa regulată a companiei Air Moldova pe traseul Chișinău-Istanbul. Este vorba de un Boeing 737-55S care aparține unei companii armene.
Presa turcă scrie că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci, răspunzând astfel la o solicitare venită de la Ankara.
Joi seară, o femeie care protesta pe aeroportul din Chișinău față de expulzarea cetățenilor turci și-a pierdut cunoștința și a avut nevoie de îngrijiri medicale, dupa ce a primit un mesaj prin care era anunțată că fiul ei (unul din cei șapte turci expulzați de SIS) deja a aterizat în Turcia.
Fiica unuia dintre cetățenii turci expulzați, care protesta la Aeroportul din Chișinău, a rugat autoritățile moldovene să-i elibereze tatăl, deoarece el nu este terorist, ci dascăl.
Vineri, protestele s-au mutat în fața Parlamentului. Părinții elevilor care învață la Liceul ”Orizont” au scandat în fața Legislativului: ”Eliberați profesorii capturați!”, ”Vrem să învățăm în pace!” și ”Nu ne vindeți profesorii!”.
Protestatarii au cerut autorităților explicații cu privire la motivul reținerii, care, potrivit lor, a avut loc cu încălcarea gravă a garanțiilor procedurale de azil. În fața lor a ieșit vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, care le-a spus că ”a luat act de cele întâmplate” și că săptămâna viitoare vor fi organizate audieri parlamentare privind acest caz.
Și președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a cerut vineri șefului Comisiei parlamentare pentru securitate națională, condusă de popular-europeanul Eugen Carpov (parte a coaliției coordonate de Plahotniuc), precum și subcomisiei pentru control parlamentar asupra SIS, să organizeze audieri cu invitarea conducerii Serviciului de Informații.
Premierul Pavel Filip a cerut SIS să prezinte informații suplimentare privind expulzarea profesorilor de la Liceul ”Orizont”, iar Ministerului Educației i-a solicitat să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea în continuare, în condiții bune, a procesului de studii în liceul vizat.
Consilierul președintelui Dodon a anunțat vineri că șeful statului a cerut, ”în regim de urgență”, informații concludente de la SIS cu privire la expulzarea cetățenilor turci. Asta după ce, cu o zi înainte, solicitat de jurnaliști să comenteze expulzarea profesorilor, Dodon a răspuns: ”Au fost expulzări și mai urâte” cu referire, probabil, la expulzarea mai multor diplomați ruși.
Avocatul Poporului din Republica Moldova s-a declarat ”consternat de decizia autorităților moldovenești de expulzare a unui grup de persoane de origine turcă din administrația Liceului Teoretic moldo-turc, sub pretextul existenței unor amenințări la adresa securității naționale”. În opinia Ombudsmanului, au fost sfidate în mod flagrant angajamentele internaționale privind respectarea drepturilor omului asumate de către Republica Moldova.