Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum a murit Avram Iancu, Crăișorul Munților

avram_iancu_piata.jpg

Statuia lui Avram Iancu din Cluj Napoca
Image source: 
Facebook / public domain

În 10 septembrie 1872, în Baia de Criș, se stingea din viață cel mai mare erou al românilor ardeleni din secolul al XIX-lea, Avram Iancu. El și-a sfârșit zilele pe prispa unei brutării, după două decenii în care suferise de o boală psihică. Trei zile mai târziu, 10.000 de oameni l-au condus pe Avram Iancu pe ultimul său drum, la Țebea.

Avram Iancu a venit pe lume în satul Vidra de Sus, în anul 1824. Avram Iancu și-a făcut studiile primare în satul său natal, apoi la Câmpeni. A urmat gimnaziul din Zlatna, apoi Liceul Piarist din Cluj. În perioada liceului, Avram Iancu a devenit greco-catolic, după cum o arată actele sale școlare. A terminat apoi Facultatea de Drept din Cluj și, la finalul studiilor, a devenit cancelist la Tabla Regească din Târgu-Mureș.

În primăvara anului 1848, Avram Iancu a promovat examenul de avocat, însă revoluțiile care au cuprins continentul european i-au pus în valoare calitățile de lider politic și militar mai degrabă decât cele juridice.

În data de 25 martie 1848, la Târgu-Mureș, tinerii români și maghiari au participat la o întâlnire revoluționară. În plan social, ei aveau aceleași idealuri, însă, în plan național, tinerii maghiari doreau unirea Transilvaniei cu Ungaria, iar românii doreau recunoașterea existenței politice a națiunii lor. În aceste condiții, românii au decis convocarea unor adunări la Blaj, în 30 aprilie apoi în 15 mai. La aceasta a participat Avram Iancu în fruntea a 10.000 de moți.

Adunarea de la Blaj a proclamat existența autonomă a națiunii române și a formulat mai multe revendicări, inclusiv desființarea iobăgiei, libertatea comerțului și a presei.

Autoritățile au încercat să îl aresteze pe Avram Iancu în vara acelui an, însă tânărul avocat s-a ascuns în munți. În 21 septembrie 1848, la Blaj a fost organizată o nouă adunare, la care au participat 60.000 de oameni, dintre care 6.000 de moți înarmați, conduși de Avram Iancu. Adunarea a decis introducerea administrației românești în Transilvania și formarea unei armate naționale compusă din legiuni.

Avram Iancu a organizat în Munții Apuseni Legiunea Auraria Gemina, cea mai puternică unitate militară românească. Au urmat lupte grele, în care ambele tabere au comis atrocități. La sfârșitul anului 1848, armata revoluționară maghiară ocupase cea mai mare parte a Transilvaniei, cu excepția Munților Apuseni, unde rezistau moții conduși de Avram Iancu. Luptele au continuat și în 1849, în ciuda insistențelor lui Nicolae Bălcescu de a-i împăca pe liderii revoluționari români și maghiari. Revoluția maghiară a fost înfrântă de trupele austriece și rusești.

După victorie, austriecii și-au încălcat promisiunile față de români. Avram Iancu, deși a fost primit în audiență de împăratul austriac Franz Jozef, nu a reușit să obțină drepturile naționale promise, iar din acest motiv a refuzat o înaltă decorație oferită de austrieci. Avram Iancu a fost arestat, apoi eliberat, iar austriecii i-au oferit un post în administrație, la Viena sau la Sibiu, cu un salariu generos. Avram Iancu a refuzat, iar din 1852 au început să se manifeste semnele unei boli psihice. În 1872, a murit în Baia de Criș, iar în 13 septembrie a fost înmormântat la Țebea de un sobor de 36 de preoți greco-catolici și ortodocși, în frunte cu preotul unit din Roșia Montană, Simion Balint. 10.000 de oameni l-au condus pe ultimul său drum.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 10 septembrie 2018