
Politică
Corespondență Strasbourg: Ungaria poate deveni al doilea stat vizat de ”opțiunea nucleară” din Tratatul UE
Capul de afiș al zilei de marți de la Strasbourg este dezbaterea privind statul de drept în Ungaria, la care va participa și premierul de la Budapesta. Vehement criticat de partenerii europeni pentru măsurile discutabile luate în sectorul Justiției, dar nu numai, Viktor Orban va încerca în cele 7 minute care îi sunt rezervate să îi convingă pe eurodeputați să nu recomande activarea Articolul 7 al Tratatului de la Lisabona. Dezbaterea va dura aproximativ o oră și este programată să înceapă la ora 16.00, ora României. Eurodeputații se vor reuni din nou miercuri, când vor supune la vot eventuala activare a articolului 7 din tratatul UE în cazul Ungariei.
Supranumit ”opțiunea nucleară”, articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire și apărare a valorilor UE. Acesta poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlamentul European sau de Comisia Europeană. Articolul 7 prevede sancțiuni dure, cum ar fi suspendarea dreptului de vot pentru statul în cauză.
Totuși, activarea acestui articol este dificil de pus în practică, pentru o asemenea măsură fiind nevoie în final de unanimitate de voturi din partea statelor membre ale UE.
Dezbaterea privind statul de drept din Ungaria nu este singura de marți de la Strasbourg. Premierul elen Alexis Tsipras este al nouălea lider UE care dezbate viitorul Europei alături de deputații europeni și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Tsipras e într-o situație politică dificilă în Grecia, abia scăpată de povara mecanismelor economice internaționale pe care a trebuit să le accepte pentru a se relansa economic. În weekend, Alexis Tsipras promitea la Atena să reducă impozitele şi să majoreze salariul minim pentru a sprijini relansarea economică şi a demara "renaşterea" ţării sale după opt ani de austeritate. La dezbaterea de marți la care ia parte Tsipras participă și președintele PE, Antonio Tajani.
În fine, alte subiecte importante de pe agenda europarlamentarilor în sesiunea plenară de la Strasbourg, ce vor fi dezbătute și votate miercuri și joi, sunt: discursul privind starea Uniunii al lui Jean Claude Juncker, care e de așteptat să facă și precizări despre România și despre statul de drept din țara noastră, poziția Parlamentului privind normele referitoare la drepturile de autor în sfera digitală și înființarea Corpului de Solidaritate al UE, care va oferi oportunități de voluntariat tinerilor din UE în activități legate de educație, sănătate, protecția mediului sau recepția și integrarea migranților și a solicitanților de azil. La fel de așteptată este poziția deputaților europeni care vor vota cu privire la diferențele de calitate ce caracterizează unele produsede pe piața unică. Mai multe cercetări de piață au indicat că alimentele în mod special vândute în țări din jumătatea estică a UE ar fi de calitate inferioară comparativ cu cele comercializate în Occident sub denumiri similare.