Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iniţiativa cetăţenească „Oameni noi în politică” a fost lansată marţi

Campanie cetăţenească de reformă electorală (Sursa foto: oameni-noi.ro)

„Oameni noi în politică”, aşa se numeşte o iniţiativă cetăţenească lansată marţi de mai multe organizaţii civice, sprijinite de partide ca USR şi Mişcarea România Împreună.

Iniţiatorii campaniei „Oameni noi în politică” vor să strângă 100 de mii de semnături pentru modificarea legislaţiei electorale.

Concret, organizatorii cer între altele revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, eliminarea pragului electoral la alegerile locale şi cele europene şi o mai bună reprezentare în Parlament a românilor din diaspora.

Reprezentanta mişcării civice „Rezistenţa” Raluca Paraschiv spune la RFI că speră ca voluntarii care vor strânge semnături să nu fie şicanaţi de autorităţi: „Sperăm să nu fie cazul, deşi strângerea de semnături pentru campania „Fără penali” s-a lovit de câteva incidente. În momentul în care s-au depus listele de validare a semnăturilor, erau unii primari care pur şi simplu se comportau ca şi cum ar fi fost la ei acasă şi nu într-o instituţie publică accesibilă oricui. Ne-am propus o mică modificare de strategie. Dorim foarte mult să ne folosim de reţelele pe care le are fiecare dintre noi, de prieteni, de vecini, de cunoştinţe şi aşa mai departe, astfel încât să fie nevoie de mai puţine ieşiri în stradă şi mai mult de un demers mai personal, să zic, de o legătură între noi şi toţi cei care considerăm că România se schimbă cu oameni noi”.

 
Raluca Paraschiv, despre iniţiativa cetăţenească "Oameni noi în politică"