Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Augustin Zegrean: Poporul suveran stabilește dacă vrea să modifice un text din Constituție. Dar înainte se pronunță CCR

justitie

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Toată zbaterea din Parlament pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, este inutilă. O spune la RFI fostul președinte CCR Augustin Zegrean. El explică ce urmează din punct de vedere legal după ce plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat marţi, proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie. Textul acestuia ar urma să fie “familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie”, şi nu „între soţi”, aşa cum este în prezent. În opinia fostului președinte CCR prin restrângerea drepturilor se încalcă limitele revizuirii Constituției.“Poporul, fiind suveran, stabilește dacă vrea ca un text din Constituție să fie sau nu modificat. Dar până acolo mai este de trecut pe la Curtea Constituțională”, explică Augustin Zegrean.

Reporter: Potrivit inițiativei, articolul 48 ar urma să fie modificat după cum urmează. „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.” Domnule Augustin Zegrean, această exprimare nu contravine articolului 1 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, care spune „toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și drepturi”?

Augustin Zegrean: Nu cred că se încalcă acest articol din Declarația Universală pentru că oamenii se nasc liberi și egali, dar asta nu înseamnă că nu poți să stabilești reguli. Nu aici este problema. Problema este că toată această zbatere este perfect inutilă. Noi avem deja în Codul Civil o dispoziția care spune că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie. Singura modificare pe care ei o aduc la Constituție este aceasta că în loc de „între soți”, așa cum prevede textul actual, este aceea că căsătoria se poate încheia numai între un bărbat și o femeia. Lucrul acesta nu mai era necesar pentru că avem deja o dispoziție în acest sens.

Reporter: Ca să clarificăm, Constituția nu prevalează în fața Codului Civil?

Augustin Zegrean: Ba da, dar aici era de discutat, dacă textul din Codul Civil este sau nu constituțional. Nu trebuia să modifici Constituția pentru asta. În Constituție scrie limpede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți. Problema este că acest text din Constituție este mult mai larg decât ce s-a propus acum. Atunci, se pune întrebarea dacă nu cumva se încalcă limitele revizuirii Constituției. Avem articolul 152 din Constituție care vorbește despre limitele revizuirii Constituției și care spune că prin nicio revizuire nu pot fi încălcate drepturile deja stabilite, nu pot fi restrânse drepturile și libertățile stabilite și garanțiile acestora. Ori, mie mi se pare că acest text, fiind mai restrictiv, încalcă articolul 152 din Constituția României referitor la revizuirea Constituției. Mai mult, avem textele de la articolul 11 și articolul 20 din Constituție. Articolul 11 spune că România se obligă să respecte și să aplice cu bună-credință tratatele la care este parte. Articolul 20 spune că drepturile fundamentale prevăzute în Constituție se interpretează în concordanță cu Declarația Universală a Drepturilor Omului. Încă este devreme să spunem că Constituția a fost deja modificată. Această lege care a fost votată cu numărul de voturi pe care dumneavoastră l-ați anunțat, va trebui, în cinci zile, să fie verificată de Curtea Constituțională, sub toate aceste aspecte despre care deja v-am vorbit. De abia după aceea se poate trece la referendum. Dacă se va ajunge la referendum nu mai avem ce să comentăm. Poporul, fiind suveran, stabilește dacă vrea ca un text din Constituție să fie sau nu modificat. Dar până acolo mai este de trecut pe la Curtea Constituțională.

Reporter: Asta înseamnă că referendumul nu ar putea respecta calendarul anunțat de președintele PSD, respectiv 7 octombrie...

Augustin Zegrean: După  legea de organizarea a Curții, Curtea trebuie să se pronunțe din oficiu. Nu mai trebuie să fie sesizată de nimeni. Din oficiu se pronunță în cinci zile.După cele cinci zile, dacă Curtea va spune că textul este în regulă, că nu încalcă dispozițiile constituționale și tratatele internaționale la care România este parte, atunci se poate trece la referendum. Dacă Curtea va spune că se încalcă dispozițiile constituționale referitoare la .limitele revizuirii sau dispoziții din tratate internaționale, atunci Parlamentul va trebui să reia în discuție propunerea legislativă și să o pună de acord cu decizia Curții.

Reporter: Îndrăzniți un pronostic? Ce va face Curtea?

Augustin Zegrean: Nu. Nu îmi permit să fac asta având în vedere calitatea pe care am avut-o. Sunt convins că vor analiza cu mare atenție această propunere de modificare, mai ales că în Europa, deja foarte multe țări au acceptat căsătoria între persoane de același sex și în general, s-a acceptat acest lucru de către instanțele supreme din statele europene. În foarte puține țări s-a făcut prin lege acest lucru. Prima dată CEDO a spus că poate fi acceptată căsătoria dintre persoane de același sex. Apoi și alte curți supreme sau curtți constituționale din Europa au dat același verdict. Din câte știu eu, un ultim referendum pe această temă s-a făcut în Slovacia. Acolo poporul a spus nu și nu s-a mai mers mai departe. Dar sunt și alte țări ortodoxe din Europa care acceptă căsătoria dintre persoane de același sex. Mă refer la Grecia. E clar că sunt și altele pe care eu nu le știu. Și în America, Curtea Supremă a acceptat căsătoria între persoane de același sex. Curtea Constituțională va trebui să citească și să analizeze toate aceste decizii, toate deciziile date de înalte curți și curți constituționale din lume și după aceea să se pronunțe.

 

 
Augustin Zegrean, fost președinte CCR, despre revizuirea Constituției prin referendum pentru redefinirea familiei