Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Juncker, la Strasbourg: UE trebuie să fie unită. Articolul 7 să se aplice unde este nevoie

Moment important, pentru istoria contemporana a UE. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susţinut, miercuri dimineaţă, la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, ultimul său discurs anual despre "Starea Uniunii". Cum era de așteptat, șeful Executivului european a abordat mai multe teme importante, cum ar fi respectarea statului de drept de către statele mebre, problema migrației, zona Schengen, Brexitul, alegerile europarlamentare din 2019, politica externă a UE și legăturile sale comerciale la nivel global. Transmite de la Strasbourg trimisul special RFI, Mircea Oprea.

În primul rând, Juncker a transmis și a subliniat pe parcursul discursului său că Europa trebuie să rămână unită, și nu dezbinată. De şase ori în decurs de aproximativ un minut a rostit șeful CE sintagma ”Europa unită”.

Preşedintele Comisiei a declarat de asemenea că europenii trebuie să respingă naţionalismul exagerat care proiectează ură şi distruge totul în cale. Liderul european a insistat pentru adoptarea unui tip de patriotism care nu este bazat pe respingerea altora, iar o Europă puternică şi unită va ajuta la obţinerea păcii mondiale. "Europa trebuie să rămână un continent tolerant (...) să rămână multilaterală pentru că planeta aparţine tuturor şi nu doar câtorva", a spus Juncker.

El a mai amintit că a relansat uniunea defensivă europeană şi va continua să lucreze pentru ca acest organism să devină în totalitate operaţional, adăugând că UE nu va fi militarizată.

În ceea ce privește respectarea statului de drept, Juncker a ales sa nu dea exemple negative, asa cum poate era de asteptat. Nu a mentionat nici Polonia, nici Romania, nici macar Ungaria. Juncker s-a limitat a spune doar urmatoarele: ”CE se opune tuturor abaterilor de la statul de drept. Articolul 7 trebuie sa se aplice acolo unde este nevoie”.

Juncker a insistat apoi pe modalităţile de reducere a imigraţiei ilegale. Şeful Comisiei propune suplimentarea efectivelor agenţiilor de protecţie a pazei susţinute de UE şi extinderea agenţiei UE pentru migraţie cu scopul procesării mai rapide a solicitărilor de azil. De asemenea, el a afirmat că Europa are nevoie de imigranţi calificaţi şi de rute legale de migraţie în UE.

” Implicarea UE a dus la salvarea a sute de mii de refugiati pe mare. Insa in acest moment nu exista suficienta solidaritate intre statele membre in ceea ce priveste rezorvarea problemei migratiei”, a insistat Juncker făcând evident trimitere aici la Ungaria, cel mai vehement stat membru atunci când vine vorba de primirea migrantilor care ajung in Europa din Siria sau nordul Africii. ”Nu putem ca la sosirea fiecarei nave cu migranti sa ne certam pentru a gasi solutii ad-hoc. Avem nevoie de solidaritate si eficienta”, a declarat Juncker făcând trimitere și la alte state europene.

El a mai supus in acelasi timp că doreşte menţinerea zonei Schengen, afirmând că este împotriva frontierelor interne şi eliminarea acestora acolo unde încă mai există. Juncker a sustinut in trecut intrarea Romaniei si Bulgariei in spațiul Schengen de libera circulatie. Inca un semnal așadar pozitiv pentru indeplinirea acestui obiectiv de catre Romania.

În legătură cu scrutinul europarlamentar din 2019, ”mai sunt aproximativ 150 de zile pana la alegerile europarlamentare. Trebuie sa convingem cetatenii ca UE isi poate sustine promisiunile. UE e prea mica pentru a se diviza”, a remarcat Juncker.

În ceea ce privește Brexitul, șeful CE a precizat că ”trebuie sa respectam decizia UK de a parasi UE, desi deplangem aceasta decizie. Cerem insa Guvernului UK sa intelega ca un stat care paraseste UE nu mai poate avea aceleasi drepturi ca un stat membru. Brexitul face mai vizibila granita cu Irlanda de Nord si nu UE”, a remarcat Juncker.

În fine, șeful CE a fost foarte precis atunci cand a vorbit despre summitul de anul viitor, din primavara, de la Sibiu. A reiesit destul de clar ca la intrunirea din Romania, UE trebuie sa isi reafirme unitatea si sa porneasca pe un nou drum, unita, dupa iesirea UK din UE.

”La Sibiu va trebui sa ii convingem pe cetatenii nostri ca impartasim teluri comune. Sa nu le oferim jumatati de masura. Pana la summitul de la Sibiu trebuie sa finalizam parteneriatul cu Japonia, trebuie sa avem un acord privind bugetul UE dupa 2020, trebuie sa avem o imagine clara privind programul Erasmus și sa ne consolidam politica externa. De aceea, CE propune sa trecem la votul cu majoritate calificata in chestiuni care tin de politica externa. Nu putem ramane fara o pozitie clara in chestiuni externe pentru ca un singur stat se opune. Tratatul UE ne permite sa facem aceasta modificare”, a spus șeful CE.