Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tăriceanu către ambasadorul George Maior: Misiunea dumneavoastră nu poate să continue

Tariceanu ambasador Maior Misiune continue.jpg

Image source: 
Facebook/Călin Popescu Tăriceanu

Preşedintele Senatului declară că ambasadorul României în SUA trebuie înlocuit. Călin Popescu Tăriceanu consideră declaraţiile lui George Maior privind scrisoarea trimisă de Rudolph Giuliani ca fiind "cel puţin nefericite".

Ambasadorul George Maior a fost audiat miercuri în Comisia de politică externă a Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu i-a reproşat că performanţa sa în calitate de ambasador al SUA este "foarte slabă", apreciind că misiunea sa nu poate să continue în condiţiile prezente.

"Vreau să subliniez că din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitate de ambasador al SUA este foarte slabă. Nu am văzut nici un progres în chestiunea legată de vizele cu români, rezultate zero de dialog la nivel guvernamental şi parlamentar şi pe dimensiunea economică a Parteneriatului strategic", declară liderul ALDE.

"Aprecierile pe care le-aţi făcut partizan legate de scrisoarea regretatului John McCain şi alte fostului procuror al New York-ului induc impresia că dvs. intraţi în această luptă internă şi angajaţi şi Guvernul român şi statul român în această dispută internă, îndepărtându-vă de la obligaţia de a vă reţine declaraţiile. Aşa cum noi pretindem ambasadorilor străini să nu intervină în politica noastră, aşa dorim şi noi", mai afirmă şeful Senatului.

“Eu am să solicit membrilor Comisiei şi conducerii MAE să considerăm, practic, că misiunea dumneavoastră nu poate să continue pe mai departe în condiţiile prezente”, a declarat el.

 

Replica lui George Maior

 

De partea sa, ambasadorul George Maior respinge acuzaţiile care i se aduc: "Parteneriatul Strategic a evoluat excepţional, dialogul a evoluat (...). Este complet falsă declaraţia că m-am implicat în politica externă. Am făcut declaraţii despre o persoană privată care a emis o opinie, iar expunând opiniei publice o realitate, cred că am făcut un lucru bun".

Ambasadorul afirma recent referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui american, Donald Trump, Rudolph Giuliani, în care cere verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.