Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preda: România riscă soarta Ungariei şi a Poloniei, dacă Guvernul merge pe acest drum

preda_romania_ungaria_polonia_guvern.jpg

Polonia şi Ungaria au intrat în vizorul Bruxelles-ului. Urmează România? (Sursa foto: pixabay)
Polonia şi Ungaria au intrat în vizorul Bruxelles-ului. Urmează România? (Sursa foto: pixabay)

Discuţia despre situaţia din România din prima sesiune din octombrie a PE este decisivă, declară la RFI eurodeputatul Cristian Preda, membru al grupului PPE din Parlamentul European.

Cristian Preda avertizează că România riscă să se confrunte cu activarea articolului 7 din Tratatul UE, pe model ungar şi polonez: „Eu am încercat să avertizez acum câteva luni că asta se va întâmpla. Am fost tratat de trădător de ţară. Semnalul meu era un semnal de alarmă”.

Eurodeputatul crede că „discuţia din prima sesiune din octombrie despre situaţia din România este decisivă. Dacă Guvernul de la Bucureşti doreşte să meargă pe drumul pe care a apucat-o, sunt convins că se va ajunge la acelaşi tip de mecanism aplicat Poloniei şi de acum Ungariei, indiferent că procedura va fi iniţiată de Comisie sau de Parlament”.

În opinia sa, „e important ca în sesiunea de la începutul lunii octombrie, premierul României să vină în PE şi să explice ce face Guvernul României pentru a se întoarce la statul de drept, pentru a se întoarce la domnia legii, pentru că toată lumea a văzut, în ultimele luni, mai ales, că deriva statului de drept este una care afectează de acum direct cetăţenii şi pe unii îi afectează, ca să zic aşa, la modul fizic”.

 
Cristian Preda, despre votul din PE asupra Ungariei