Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Buzatu, despre tensiunile din PSD: Dacă se încălzeşte cazanul, riscă să explodeze, trebuie un CEX

dumitru_buzatu_tensiuni_psd_cazan_explozie_cex.jpg

Dumitru Buzatu vrea convocarea CEX al PSD
Dumitru Buzatu vrea convocarea CEX al PSD
Sursa imaginii: 
Facebook/PSD Vaslui

Calmarea situaţiei din PSD depinde foarte mult de o convocare a Comitetului Executiv, declară la RFI liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care susţine că nu se numără printre cei care sunt „răscolnici”. El spune că până acum, nu există nici o informaţie certă privind existenţa unor „puncte de rezistenţă”, care să solicite demisia preşedintelui Liviu Dragnea.

Dumitru Buzatu nu confirmă existenţa unei scrisori prin care mai mulţi lideri locali ai PSD i-ar cere demisia lui Liviu Dragnea: „Până acum, nu avem nici un fel de informaţie certă în legătură cu existenţa unor puncte, să spunem, organizate, puncte de rezistenţă, care să solicite demisia preşedintelui. Simplele informaţii vehiculate şi neconfirmate de o acţiune a unui grup rămân simple speculaţii”.

Liderul PSD Vaslui recunoaşte însă că există o situaţie tensionată în partid: „Este adevărat că există o situaţie tensionată în momentul acesta în PSD, e o situaţie tensionată, aşa, ca atmosferă, să spunem noi, pentru că apar foarte multe zvonuri, apar extrem de multe comentarii pe marginea acestor zvonuri. A fost iniţiată de intervenţiile primarului general al Capitalei, Gabriela Firea”.

Întrebat de ce anume depinde calmarea tensiunilor din PSD, Dumitru Buzatu a răspuns: „În opinia mea, calmarea situaţiei depinde foarte mult de o întâlnire într-o structură statutară, Comitetul Executiv, Biroul Permanent şi Comitetul Executiv, pentru a discuta deschis aceste lucruri. Dacă vrem să existe o soluţie care să liniştească toate lucrurile, care să ofere şi nişte norme de conduită viitoare, trebuie ca lucrurile acestea să fie discutate la scenă deschisă, fiecare să-şi aducă în discuţie problema care-l frământă cel mai mult, să analizăm lucrurile acestea şi în final să găsim o soluţie pentru rezolvarea problemei respective. Dacă cazanul va continua să se încălzească, sigur că există riscul unei explozii”.

 

Demisia lui Liviu Dragnea?

 

Întrebat dacă în opinia sa, Liviu Dragnea ar trebui să facă un pas înapoi, liderul PSD Vaslui a răspuns: „Nu-mi este foarte clar ce înţeleg cei care solicită acest lucru prin această formulare, să facă un pas înapoi. Noi avem nişte proceduri statutare, prin care cei care conduc partidul sunt aleşi, ele sunt destul de bine circumscrise unor reguli şi nici pe departe nu conţin chestiuni atât de vagi, ca această formulare, să facă un pas înapoi sau în lateral sau înainte şi aşa mai departe”.

La precizarea RFI că un pas înapoi ar însemna o demisie din fruntea PSD şi a Camerei Deputaţilor, Dumitru Buzatu a spus că „dacă formularea aceasta se referă expres la această chestiune, nu cred că cineva este îndreptăţit... adică poate s-o facă, să-i ceară, dar nu cred că cineva poate să transforme imediat, aşa, prin magie, solicitarea aceasta într-o decizie a preşedintelui. Demisia e un act unilateral al celui care este pus în faţa acestuia”.

Întrebat dacă personal, are să-i reproşeze ceva lui Liviu Dragnea, liderul PSD Vaslui a replicat: „Eu în general am o conduită raţională şi nu prea reproşez o anumită evoluţie a partidului sau a structurilor guvernamentale unui om, pentru că dacă această evoluţie s-a produs, există mai mulţi responsabili, care la timpul respectiv nu au luat hotărârile potrivite (...). N-aş spune că mă număr printre aceia care sunt rascolnici, pentru că nu-mi plac lucrurile acestea, mie-mi plac conduitele raţionale”.

 
Dumitru Buzatu, despre tensiunile din PSD