
Politică
Cezar Preda, PNL: Toată lumea știa de protocoalele SRI. Azi, marile dosare de corupție au ajuns la maturitate
Cezar Preda.jpg

L-am întrebat pe deputatul PNL Cezar Preda, membru în Comisia SRI, de ce protocoalele Serviciului sunt un subiect fierbinte pe agenda publică abia în ultima vreme, din moment ce oameni politici din toate partidele au semnat protocoale cu SRI-ul atunci când se aflau la guvernare:
Cezar Preda: Datorită ajungerii la maturitate a dosarelor mari de corupție, în care oamenii care au probleme penale, infractorii mari ai României, care sunt în spatele oamenilor politici, au ajuns cu dosarele în faza de condamnare. Atunci, s-a pornit acest tăvălug care a avut foarte multe tentacule, a avut rădăcini și în lumea organizațiilor juridice și în presă și în politică. Vreau să vă spun că ieri a fost una dintre cele mai bune ședințe. Eu fac parte de 12 ani din comisiile de control. S-a luat punct cu punct. Domnul director Hellvig trebuia să vină să lămurească apariția ultimei bombe, a protocolului scos de domnul Darius Vâlcov, ceva ce nici procurorul general al României și nici domnia sa nu ne lămuriseră. Eiau ieșit emoțional și mai rău s-au încurcat. Acum a venit Hellvig. A lămurit situația. Cel mai important pe subiectul protocoalelor este faptul că în 2009, la raportul SRI, aprobat în CSAT, venit în Parlamentul României și aprobat în unanimitate, scrie negru pe alb că este protocol cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care are și echipe mixte. Noțiunea de echipe mixte a definit-o domnul Adrian Năstase în 2001. Toată lumea știa. Nimeni nu s-a sesizat de protocoale. Nimeni nu a spus că aceste lucruri sunt ilegale. Dar, mă întorc în cerc, acum e maturitatea dosarelor mari de corupție. Acum este presiune enormă. Vedeți ce zice al doilea om din România, președintele Senatului, că dacă niște oameni au fost abuzați de anumite încălcări ale legislației în cercetarea penală, trebuie să dăm o amnistie și o grațiere generală. Asta e de noaptea minții. V-am dat explicația de ce cred eu că acum lumea a criticat protocoalele.
Reporter: Ce va urma după discuțiile pe care le-ați avut cu domnul Hellvig?
Cezar Preda: Întotdeauna, Comisia de control a serviciilor de informații face un raport anual. Audierile sau întâlnirile cu conducerea instituției, cu petenți, cu oameni sau cu alte organizații care doresc să întâlnească comisia satu la baza întocmirii unui raport. Este logic. Se acumulează informații, material, se clarifică foarte multe chestiuni. Eu sper ca ieri să fi clarificat chestia cu protocoalele. Hellvig nu are nicio reținere să nu mai facă niciun protrocol. Deschid o paranteză ca să știe și ascultătorii dumneavoastră. Și ieri, la Serviciul Român de Informații, instituții ale statului român au venit să facă protocoale.
Reporter: Cine?
Cezar Preda: Nu pot să vă spun. Sunt secrete. Au nevoie de expertiză, de anumite chestiuni riguroase în care intră mai multe nu numai Serviciul Român de Informații. În general, când intră o instituție a statului care generează patrimoniu, care gestionează activități de interes militar sau de interes de securitatre, este normal să apeleze la Serviciul Român de Informații. Lucrurile acestea curg normal. Eu cred că le-am închis. Domnul director Hellvig a spus că și planurile, vreo 300 și tot ce mai există vor fi la comisie. CSAT și comisia de control să aibă documentele ca să nu mai existe vreo problemă că este ceva neștiut. Chiar dacă ele sunt secrete, comisia de control are acces la ele.
Reporter: Vă întrebam dacă urmează ceva, dacă vor exista consecințe. Înțeleg că tot în discuția de ieri, care a fost cu ușile închise, domnul Hellvig a spus că SRI a transmis încă din iulie 2016 informări despre pesta porcină africană. Și aflăm despre acestea, în mod public, la aproape doi ani distanță, după ce au fost sacrificate 230.000 de animale bolnave și avem focare în 12 județe din țară. Dacă s-au transmis informațiile, a cui este responsabilitatea?
Cezar Preda: Acest subiect, care a fost tratat pe larg ieri, a lămurit foarte multe chestiuni pe care opinia publică trebuie să le știe. Domnul președinte al comisiei, aseară, a spus câteva. Voi adăuga și eu. Din 2016 beneficiarii care erau îndreptățăți să primească informații de la SRI au primit imediat, din iulie. Era focarul în Ucraina. Nu venise în România. Era în nordul României. În condițiile în care există expres scris în lege ce atribuții are fiecare este de noaptea minții că la ora aceasta puterea nu a luat măsuri cu niciunul dintre cei de la nivel local și național, care prin lege aveau atribuții clare. SRI a revenit, la nivelul consiliilor județene, al prefecturilor, al miniștrilor, al ANSVSA, la orice nivel care era responsabil pe lanțul prevăzut de lege. Așa este puterea politică. Nu este corect să considere lumea că noi, Partidul Național Liberal, vrem să câștigăm voturi pentru că îi criticăm pe ei că mor porcii. Sunt lucruir pe care ai obligația fișei de lucru să o faci. Aici, Partidul Social Democrat nu ia măsuri cu oamenii. Așa își ține oamenii. De aceea e lupta mare să fie susținut PSD să dea legi care să dărâme justiția română. Oamenii care sunt puși de PSD nu sunt pedepsiți. În lumea civilizată nu există să fii vinovat și să nu plătești. Nu este posibil să fii anunțat să izolezi, să închizi târgurile și pentru tine să fie o hârtie pe care o arunci în sertar. La ora actuală, în septembrie 2018, situația este gravă. Nu mai sunt soluții să o închizi. Va suferi producția de porci, de prelucrare a cărnii. Vom suferi pe viitor. Noi sperăm să le închidem. Aici trebuie să fac o precizare. S-au spus că sunt 800 de focare, dar la noi, focare sunt considerate și locuințele individuale. Sunt 12 județe afectate, dar 4 sunt într-o situație foarte gravă. Dacă nu se adună lumea la masă, dacă nu se adună responsabilii și nu zic numai din zona puterii, ci și din zona academiei, din zona specialiștilor ca să vedem care sunt soluțiile, degeaba ne acuzăm unii pe alții. Ieri, Serviciul Român de Informații le-a spus clar. Sunt peste 100 de asemenea informări, pe lanț, până în 2018. Și în Bulgaria, la ora actuală, există o altă mare nenorocire, pesta micilor rumegătoare, care atacă oile, caprele, iepurii. Acesta este un pericol pe care îl știu specialiștii de acum. Românii trebuie să știe să iau măsuri. Ea nu are aceleși valențe ca peste porcină. Poți să vaccinezi animalele. Dacă nu ai vaccinat animalele, de exemplu oile, nu mai poți să exporți. Când nu mai poți să exporți se dă peste cap un lanț de contracte de peste un milion de capete pe an. Lucrurile sunt complicate. Nu suntem în stare să gestionăm. Închid spunând o concluzie de ieri de la comisie. Am luat toate subiectele, inclusiv 10 august.
Reporter: Ajungem și la evenimentele din 10 august...
Cezar Preda: Dar voiam să vă spun ceva. Noi nu mai guvernăm țara. Noi ne facem agenda după domnul Dragnea de șase luni. Tot Guvernul României își face agenda după domnul Dragnea. Nu putem să continuăm așa. Uitați-vă la poziționarea noastră față de Uniunea Europeană, față de Comisia Europeană. Noi suntem concentrați să dăm amnistie și grațiere. Asta este o nebunie.
Reporter: Apropo de protestul din 10 august. Eduard Hellvig a spus în comisie, citez din declarațiile domnului Manda, care este singura sursă deocamdată, că a informat Ministerul de Interne că exista pericolul ca protestul din Piața Victoriei să escaladeze. V-aș întreba, domnule Predă, pentru că ați fost de față la discuții, a spus domnul Hellvig că aveau informații cei de la SRI că protestul ar fi fost finanțat din străinătate și că se dorea înlăturarea Guvernului prin metode nedemocratice?
Cezar Preda: Asta este o marotă politică. Domnul Hellvig a dat două răspunsuri. Nu numai că Serviciul Român de Informații avea informații. Acolo era un ofițer din direcțiile operative ale Serviciului Român de Informații care ne-a prezentat, în fața comisiei, întregul șir al comunicării constante, continue, cu acel comandament. SRI a avut om în comandamentul de gestionare al acestui miting. Informațiile au fost că sunt elemente care pot să perturbe și sunt în atentă urmărire. Serviciul Român de Informații a pus la dispoziție softuri de recunoaștere, de identificare. Exact așa cum își face treaba în mitinguri, pe procedură, atât cât are prerogative pe lege, și le-a făcut. În privința finanțării, directorul Serviciului Român de Informații, care este cel mai avizat să știe acest lucru, a spus că nu există nicio finanțare din exterior. Chestiunea cu lovitura de stat nu-și avea răspuns. A spus că definiția loviturii de stat are cu totul alte valențe decât o afirmație politică.
Reporter: O ultimă întrebare domnule Preda, opinia dumneavoastră personală. Dacă Serviciul Român de Informații a pus la dispoziția Mnisterului de Interne softuri de recunoaștere a celor care puteau să fie turbulenți, de ce nu au fost extrași din mulțime?
Cezar Preda: Există două anchete în curs. Sincer vă spun, niciunul din comisie și nici conducerea Serviciului Român de Informații nu și-a permis să își dea cu părerea. Există anchete foarte serioase. Vom vedea ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat. Eu, ca politician vechi, vă spun că nu poți să stai în spațiul public să spună toată lumea că și-a făcut treaba, iar românii s-au omorât cu jandarmii. Nu poți să spui așa ceva. Exact ca la pesta porcină, nimeni nu e vinovat. Nu există așa ceva. Dacă suntem serioși vom afla. Dacă organele de anchetă își vor face treaba așa cum scrie cartea, vom afla exact ce a fost. Extracția, modul de operare al huliganilor sau modul de operare al jandarmilor, modul de apărare al manifestanților pașnici se circumscrie unei fotografii sau unui film de moment. Nu pot să știu eu. Nu mă pricep. Nu sunt strateg. Nu știu cum se fac asemenea chestiuni, dar este clar că vom afla. Rușinea este pe noi. Degeaba vom afla. Degeaba om găsi un Acarul Păun. S-a întâmplat. Prevenția este mult mai importantă. Și noi am subliniat asta Serviciului Român de Informații, care ne-a spus, ieri că nu au, pe lege, atribuții de pregătire a mitingurilor. Pun la dispoziție informațiile, care sunt conform legii obligația lor de a le pune la dispoziție Ministerului de Interne sau altor instituții care sunt beneficiari.
Asculă interviul integral: