Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igor Dodon: ”Organizarea festivalurilor minorităților sexuale trebuie scoasă în afara legii”

dodon_3.jpg

Președintele prorus, Igor Dodon, împreună cu soția sa la Congresul Mondial al Familiei
Image source: 
Facebook/Igor Dodon

”Organizarea festivalurilor minorităților sexuale și a altor organizații care contribuie la răspândirea principiilor imorale, trebuie condamnată cu fermitate, chiar scoasă în afara legii”. Declarația îi aparține președintelui moldovean, Igor Dodon și a fost făcută la Congresul Mondial al Familiei, care a început vineri la Chișinău. Potrivit lui Dodon, acțiunile minorităților sexuale reprezintă un pericol la adresa familiei tradiționale, bazată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

În discursul său, ținut la începutul celei de-a 12 ediție a Congresului Mondial al Familiei, președintele R.Moldova, Igor Dodon a declarat că astăzi, cu regret ”instituția familiei, ca nici o altă instituție socială, este supusă eroziunii și distrugerii”,  problemele principale fiind depopularea, migrația în masă, creșterea numărului de divorțuri și avorturi, nesiguranța socială a familiilor.

”Actualmente există amenințări și mai grave la adresa instituției familiei. În primul rând, este vorba despre filozofia anti-familială, aș spune chiar – ideologia anti-familială, care este implantată artificial în întreaga lume, inclusiv cu implicarea unor organizații internaționale. Aceasta se bazează pe lipsirea mamei și a tatălui de rolurile lor firești în familie, pe privarea părinților de dreptul de a determina prioritățile educației copiilor”.”Fiecare familie tânără, fiecare copil născut reprezintă o bogăție pentru țara noastră, care trebuie păzită şi păstrată. Din păcate, nu toată lumea împărtășește această viziune. În mod special, vreau să mă opresc asupra  propagandei fenomenelor care ne ofensează valorile și moralitatea publică. Sunt convins că o astfel de propagandă nu ar trebui să aibă un loc în societatea noastră. Organizarea festivalurilor și a altor manifestări care contribuie la răspândirea principiilor imorale trebuie condamnată cu fermitate, chiar scoasă în afara legii”, a declarat șeful statului, Igor Dodon la Congresul Mondial al Familiei.

Dodon este dispus să sprijine toate organizațiile și asociațiile părinților create pentru a proteja copiii ”contra influenței negative”.

Totodată, președintele prorus a anunțat că 2019 va fi declarat Anul familiei în R.Moldova, tocmai pentru a consolida ”programul atotcuprinzător de susținere a familiei, a mamei și a copilului drept bază a viitorului statului nostru”. ”Vom face tot posibilul, inclusiv prin politica de stat în acest domeniu, să consolidăm toate inițiativele sănătoase, toate organizațiile și comunitățile pentru un singur scop – fortificarea instituției  familiei”, a mai declarat Dodon.

Asociația Promo-Lex: ”Președinția și autoritățile să nu se implice în acțiuni de discriminare și instigare la ură sau violență”

Pe de altă parte, Asociația Promo-Lex a venit cu un apel către președinție și autorităților publice să asigure pe parcursul Congresului Mondial al Familiilor o atmosferă pașnică, de toleranță și respect reciproc, iar organizatorii și participanții să nu se implice în acțiuni de discriminare și instigare la ură sau violență.

”Potrivit organizatorilor acest eveniment își propune să promoveze așa numita ”familie tradițională” și să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă. Totuși, edițiile precedente ale congresului au demonstrat că acest eveniment promovează un discurs agresiv împotriva unor grupuri sociale, care nu se încadrează în ”tiparele” ”familiei tradiționale”. Promovează un discurs anti-avort și anti-divorț ce diminuează din independența femeii la libertatea alegerii, opiniei și vieții personale, precum și un discurs anti-LGBT și anti-orice relație de familie în afara căsătoriei”, susține Promo-Lex.

”Discursul care instigă la ură și discriminare a devenit un instrument din ce în ce mai periculos, de tensionare și dezbinare a societății. Un instrument de perpetuare a prejudecăților, de promovare a agendelor ascunse și manipulare politică. Familiile din Moldova au nevoie de servicii calitative în domeniul sănătății, de suport social, educație, trai decent, salarii bune, locuri de muncă bine plătite în țară. Cultivarea urii față de cei care nu corespund ”standardelor familiei tradiționale” nu poate în nici un fel soluționa aceste probleme. Orice familie are nevoie nu doar de respect, grijă, dragoste, efort și înțelegere reciprocă, ci și de acțiuni concrete pentru soluționarea problemelor reale”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Promo-Lex.

Printre organizatorii evenimentului este Congresul Mondial al Familiilor, organizație ultra-conservatoare din Statele Unite, susținută financiar de ruși și care și-a concentrat, în ultimii ani, toată atenția către Europa de Est. Organizația militează pentru valorile „familiei tradiționale”, dar și împotriva dreptului la avort și contra comunității LGBT. Sponsorii principali ai congresului, sunt oligarhii ruși Konstantin Malofeev și Vladimir Iakunin, cetățeni cu interdicție în UE, SUA și Canada pentru sprijinirea și finanțarea terorismului în estul Ucrainei.

Potrivit splcenter.org, Igor Dodon s-a întâlnit anterior cu oligarhul rus Konstantin Malofeev în Grecia și i-a cerut să finanțeze evenimentul, Malofeev fiind un conservator ce are legături strânse cu Kremlinul și care finanțează inițiativele ortodoxe creștine și prietenoase Rusiei în fostele țări sovietice și în Vest, scrie Ziarul de Gardă.

În 2017, Congresul Mondial al Familiei a avut loc la Budapesta, Ungaria, iar în 2016, cei care susțin familia tradițională s-au întâlnit la Tbilisi, Georgia.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre Congresul Mondial al Familiei, desfășurat la Chișinău