Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corina Crețu critică Ministerul Transporturilor. De ce este nemulțumită de proiectele autostrăzilor Sibiu-Pitești și Montana

corina_cretu.jpg

Comisarul European Corina Crețu
Sursa imaginii: 
RFI România/Bianca Pădurean

Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, a criticat autoritățile române, pe motiv că acestea nu cer finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii de transport. Corina Crețu a declarat că ultimul mare proiect de infrastructură care a fost trimis către Comisia Europeană a fost cel al extinderii metroului dinspre București spre Otopeni. Criticile Corinei Crețu au fost formulate în cadrul unei vizite pe care a făcut-o în județul Cluj.

Comisarul european a criticat autoritățile române pentru că acestea se mulțumesc să continue proiectele care vizează dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare începute în exercițiul financiar anterior al Uniunii Europene și care nu au fost finaliate până acum. Ea a făcut apel la reprezentanții Ministerului Transporturilor să trimită Comisiei Europene proiecte mature, care să poată fi finanțate cu ajutorul fondurilor europene. Corina Crețu a dat ca exemplu negativ Autostrada Sibiu - Pitești, care nu poate fi finanțată în acest moment cu bani europeni, pentru că pe două din cele cinci tronsoane au început lucrările fără să existe studii de mediu.

”Din punctul nostru de vedere, proiectul este foarte întârziat și estimările noastre arată că această construcție nu poate începe mai devreme de anul 2019. Licitarea autostrăzii este, după cum știți, împărțită în cinci loturi, din care loturile 2, 3 și 4 sunt cele mai dificile din punct de vedere tehnic, deoarece sunt situate în munți. În acest stadiu, loturile 1 și 5 au fost oferite, deci s-au început lucrările în absența evaluării impactului asupra mediului, fapt care a fost criticat de către serviciile noastre, ale Comisiei Europene”, a spus comisarul european pentru Dezvoltare Regională.

De asemenea, Corina Crețu a criticat planurile autorităților române legate de Austrostrada Montana, care ar urma să lege Moldova de Transilvania. Corina Crețu a spus că ar fi preferat ca Ministerul Transporturilor să utilizeze banii europeni din actualul exercițiu financiar pentru a finanța studiile tehnice, iar fondurile prevăzute pentru exercițiul financiar viitor să fie utilizate pentru finanța lucrările efective, care ar urma să înceapă în 2021. În loc să utilizeze bani europeni, Compania Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere vrea să construiască această autostrază prin parteneriat-public privat, lucru care a nemulțumit Comisia Europeană, a mai spus Corina Crețu.

”CNAIR revizuiește în prezent un vechi studiu de fezabilitate pentru tronsonul Târgu-Mureș / Târgu-Neamț. Pe baza acestei revizuiri înțelegem că doresc să elaboreze proiectul detaliat. Pe de altă parte, am aflat, ca și dumneavoastră, că pe tronsonul Iași - Târgu-Neamț se dorește implementarea nu pe fonduri europene, ci în parteneriat public-privat. Este decizia suverană a statului cum dorește să implementeze un proiect. Serviciile noastre nu se simt confortabil cu această abordare, pentru că, din punctul nostru de vedere, aceasta înseamnă o deprioritizare a investiției”, a mai spus Corina Crețu. 

Declarațiile comisarului european pentru Dezvoltare Regională vin în contextul în care Corina Crețu a anunțat că, în exercițiul financiar viitor, România va beneficia de o creștere cu 10 la sută a bugetului alocat coeziunii economice și sociale, domeniul care include dezvoltarea infrastructurii. 

 
Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, critică Ministerul Transporturilor (AUDIO)