Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raluca Turcan: Mobilizarea liberalilor la referendumul pentru familie va fi diferită

Raluca Turcan PNL remaniere.jpg

Sursa foto: Facebook/Raluca Turcan
Sursa foto: Facebook/Raluca Turcan

PNL este un susţinător al drepturilor fundamentale, dar trebuie să fie şi în acord cu valorile asumate în familia europeană din care face parte, declară la RFI prim-vicepreşedintele formaţiunii Raluca Turcan. Ea crede că PSD a lansat referendumul pentru familie ca să acopere eşecul actualei guvernări.

Cei mai mulţi liberali din Senat şi din Camera Deputaţilor au votat în sprijinul redefinirii familiei în Constituţie. Raluca Turcan explică acest vot: „Ca om politic, am încercat să explic în decursul dezbaterilor parlamentare că textul în sine al iniţiativei cetăţeneşti ar fi suportat modificări. Am suportat chiar foarte multe atacuri publice, care încercau să pună într-o extremă dorinţa mea de a avea un text constituţional cât mai echilibrat şi acoperitor, pentru că în momentul de faţă, Codul Civil explică foarte clar multe alte variante ale familiei, cum ar fi familia monoparentală”.

„În acelaşi timp, ca om politic, mă interesează că dacă tot se realizează un demers de modificare a unui text constituţional, atunci să se opereze mai multe modificări la textul Constituţiei, cum ar fi să ajungem ca prin Constituţie să fie interzis traseismul, să fie interzis condamnaţilor definitiv pentru fapte săvârşite cu intenţie să ocupe funcţii publice sau să avem prevederi de finanţare constantă a educaţiei sau reacţia la OUG care sunt neconstituţionale şi pe care Parlamentul nu poate să aibă demersul de contestare la CCR”, spune ea.

 

„PNL susţine drepturile fundamentale”

 

Raluca Turcan precizează că „PNL este un susţinător al drepturilor fundamentale, dar trebuie să fim şi în acord cu valorile asumate în familia europeană din care facem noi parte. Cea mai corectă variantă ar fi fost un text de Constituţie acoperitor, care să nu creeze discriminare şi întărit în plan civil de garantarea drepturilor, inclusiv pentru persoanele de acelaşi sex”.

Atenţionată că această garanţie nu există în prezent, ea a răspuns: „Această garanţie nu există şi de aceea, mi-am exprimat deschiderea de a obţine astfel de garanţii, prin modificarea Codului Civil, astfel încât toate drepturile din relaţiile, parteneriatele persoanelor de acelaşi sex să fie garantate”.

Liberala are „o îndoială cu privire la onestitatea acestui demers făcut de către PSD. Din nefericire, PSD a lansat acest referendum ca să acopere eşecul actualei guvernări. Este un eşec de exemplu în indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, în criza pestei porcine, în lipsa acută a banilor de investiţii. Nimeni nu cred că poate să-şi imagineze că domnii Dragnea şi Tăriceanu chiar mureau de grija familiei tradiţionale”.

Întrebată de ce i-a ajutat PNL pe cei de la PSD şi ALDE să treacă legea prin Parlament, Raluca Turcan a replicat: „Pentru că nu poţi să interzici unor oameni, colegi de-ai mei de partid, care cred în valorile familiei tradiţionale, printre aceştia mă includ şi eu, pentru că eu cred în forţa familiei şi a familiei tradiţionale, să se manifeste prin vot. Unii dintre ei ar fi considerat-o o îngrădire a unei opţiuni pe care ei o au. De aceea şi mobilizarea la acest referendum cred că va fi una diferită. Cei care sunt mobilizaţi de acest respect şi încredere în forţa familiei tradiţionale să treacă peste fumigenele care sunt evident la baza acestui demers cu referendumul şi să se implice în campanie. Alţii care sunt îngrijoraţi de consumul acesta de resurse, care se puteau duce în spitale, în sprijin pentru fermierii afectaţi de pesta porcină să îşi pună aceste întrebări şi să refuze de exemplu participarea la vot”.

 
Raluca Turcan, despre referendumul pentru familie