Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expert, despre referendum: Data de 7 octombrie ar fi nerealistă. Care sunt motivele?

referendum

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie nu este valid din cauza prezenței reduse la urne, doar 20,41 %.
Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie nu este valid din cauza prezenței reduse la urne, doar 20,41 %.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Legislaţia privind organizarea referendumului are lacune importante, atrag atenţia mai multe organizaţii neguvernamentale. Acestea cer Guvernului să elaboreze o Ordonanţă de Urgenţă care să permită monitorizarea prezenţei la urne şi să prevină votul ilegal la consultarea populară de luna viitoare pe tema redefinirii familiei în Constituţie.

Septimius Pârvu (Expert Forum) spune la RFI că ONG-urile semnatare cer introducerea la referendumul pentru familie a Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot: „Este acel sistem informatic bazat pe tablete, prin care se scanează identitatea alegătorilor şi se previne votul dublu. El a fost introdus prima dată la localele şi parlamentarele din 2016 şi a fost un element foarte important pentru creşterea încrederii publice şi pentru noi, ca observatori, pentru că am putut să vedem în timp real unde se votează pe liste suplimentare excesiv sau care-i prezenţa în fiecare secţie”.

Expertul consideră că data de 7 octombrie propusă de liderul PSD, Liviu Dragnea, pentru organizarea referendumului pentru familie nu este realistă: „Nu, nu cred că este fezabilă, pentru că sunt o grămadă de lucruri care trebuie rezolvate şi în momentul în care organizăm alegeri la termen, când ştim exact ce se va întâmpla, munca începe de fapt cu mult mai mult timp înainte, să identifici membrii din birourile electorale, să-i pregăteşti, sunt nişte chestiuni care durează, pur şi simplu. Să zicem că s-ar da OUG, nu ştim dacă s-ar putea identifica aceşti operatori, totuşi sunt 19 mii de secţii. Deci cred că ar fi mai important să avem o dată realistă. Bine acum avem şi o prevedere în lege, care zice că în 30 de zile trebuie să organizăm referendumul, vrem, nu vrem, dar trebuie să fim un pic şi realişti, pentru că dacă organizezi un proces electoral sau un referendum în condiţii în care lucrurile nu merg chiar cum trebuie, oricum încrederea scăzută a populaţiei în genul ăsta de procese va scădea şi mai mult. Cred că 7 octombrie este o dată nerealistă. Mai avem mai puţin de trei săptămâni. Nu cred că poţi să faci o campanie corectă şi să organizezi pur şi simplu tehnic toate lucrurile acestea în atât de puţin timp”.

 
Septimius Pârvu, despre referendumul pentru familie