Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări. Dineu la Cotroceni pentru toți invitații străini

consultari_presedinte_iohannis_partide_dragnea.jpg

Președintele României, Klaus Iohannis

Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări a început la București, sub patronajul președintelui Klaus Iohannis și în prezența a nouă șefi de stat, doi președinți de Parlamente naționale, un premier și un ministru al Afacerilor Externe. Invitaţi speciali sunt preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ministrul german de externe şi secretarul Statelor Unite pentru Energie. În total, 600 de reprezentanți ai mediului de afaceri, al celui academic, precum și oficiali provenind din regiunea noastră extinsă și din Statele Unite ale Americii se vor așeza la masa negocierilor, vor semna protocoale și vor adopta proiecte strategice pentru regiune.

“Astăzi, la Bucureşti, deschidem o pagină foarte importantă în istoria Iniţiativei celor Trei Mări. Mă bucur în mod special să constat că o idee care anul trecut, la Varşovia, era doar un concept asumat a prins contur pe parcursul ultimului an şi acum devine realitate. Un astfel de eveniment este cu atât mai oportun cu cât în lumea în care trăim cele mai importante obiective de politică externă ale statelor şi chiar obiectivele de securitate naţională sunt legate de promovarea intereselor economice şi aspiraţiilor de bunăstare ale cetăţenilor noştri”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în deschiderea primului Forum de afaceri al Summitului „Iniţiativa celor Trei Mări”. În această seară, Klaus Iohannis va găzdui la Palatul Cotroceni un eveniment cultural, dedicat Centenarului României Moderne şi un dineu de gală, la care vor participa toți inivitații străini. Mâine, la Palatul Cotroceni, de la ora 11 va avea loc sesiunea plenară a summit-ului, care va fi moderată de președintele României.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Primele două Summituri ale Inițiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, și Varșovia, în 2017.