Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Nu accesului preferențial pentru cei din UE după Brexit" - raport

migratie.jpg

Migrația din UE
Comitetul Consultativ pentru Migrație recomandă renunțarea la acces preferențial pentru cetățenii UE
Image source: 
https://www.westmonster.com/

Cetățenii din Uniunea Europeană nu ar trebui să primească acces preferențial la piața muncii din Marea Britanie după ieșirea țării din UE, potrivit unui raport al unui organism consultativ. Raportul recomandă și abolirea limitei pentru lucrători migranți c înaltă calificare. 

Comitetul Consultativ pentru Migrație (Migration Advisory Committee - MAC) a publicat marți un raport de 140 de pagini în care recomandă guvernului să nu privilegieze lucrătorii din zona EEA (UE + Norvegia, Islanda și Lichtenstei) față de cei din restul lumii în privința dreptului de a munci în Regatul Unit după 29 martie 2019, data ieșirii din Uniune. 

MAC recomandă de asemenea abolirea plafonului anual de 20700 pentru vizele de lucru acordate lucrătorilor de înaltă calificare. 

Guvernul condus de premierul Theresa May, care a solicitat MAC (organism independent) acest raport în iulie 2017, a răspuns că va lua în considerare cu atenție recomandările, în timp ce Partidul Laburist din opoziție a salutat propunerea de abandonare a discriminării pe piața mincii dintre cetățenii EEA și cei din restul lumii.

"Recomandarea noastră este că ar trebui să existe un regim mai puțin restrictiv pentru lucrătorii cu calificare superioară decât pentru lucrătorii cu calificare inferioară într-un sistem în care nu există preferință pentru EEA față de lucrătorii din afara EEA", se spune în raport.

"Lucrătorii cu calificare superioară tind să aibă câștiguri mai mari, astfel încât aduc o contribuție pozitivă mai mare la finanțele publice".

Profesii deficitare

Raportul MAC listează profesiile unde există un deficit pe piața muncii din UK, printre care:

  • Geofizician

  • Ingineri minieri

  • Specialiști în animație 3D pe computer

  • Designeri de jocuri pe computer

  • Experți în ciber-securitates

  • Medici specialiști de medicină de urgență

  • Medici specialiști pediatri

MAC se declară sceptic cu privire la aducerea în continuarea de lucrători din UE în sectoare ca alimentație și hotelier, excepția constituind-o lucrătorii sezonieri în agricultură.

Guvernul May nu a decis ce politică a migrației va adopta după ieșirea din UE, dar a promis că va garanta unilateral drepturile de ședere și de muncă ale celor aproximatic 3,5 milioane de cetățeni europeni aflați în Marea Britanie înainte de 29 martie 2019, chiar în absența unui acord negociat cu UE.