Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Referendumul pentru familia tradițională, pe 6 și 7 octombrie

Guvernul a decis: Referendumul pentru familia tradițională se va desfășura timp de două zile, în 6 și 7 octombrie, a anunțat, în această seară,  premierul Viorica Dancilă. Mai multe ONGuri atrag atenția asupra numeroaselor probleme pe care le prezintă legislația privind organizarea referendumului, solicitând introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, folosit la ultimele scrutinuri.

"CCR a avizat favorabil demersul pentru referendum. În acest moment, sunt îndeplinite toate criteriile. Conform legii, Guvernul are obligația de a organiza acest scrutin. (…) Referendumul va fi organizat timp de 2 zile: 6 și 7 octombrie", a declarat premierul, cu precizarea că referendumul "nu este împotriva minorităților sexuale, așa cum încearcă să speculeze unii, ci efectul unui demers cetățenesc".
Viorica Dăncilă a avut un mesaj și pentru partidele politice: în loc să boicoteze referendumul, partidele ar trebui să își exprime mai clar ce poziție adoptă.”Cer tuturor institutiilor implicate să dea dovadă de maximă responsabilitate și să demareze urgent demersurile pentru organizarea acestui scrutin.Mă refer atât la pregătirile de ordin tehnic, organizatoric și la asigurarea sumelor necesare", a mai spus șeful Executivului, care nu a precizat însă și la cât se vor ridica costurile pentru organizarea referendumului. Ieri, Curtea Constituțională a dat undă verde pentru inițiativa de revizuire a legii fundamentale. Mai multe organizaţii neguvernamentale au solicitat Executivului să introducă un sistem de monitorizare informatică a votului pentru evitarea ilegalităţilor. “(…) Una dintre problemele principale este lipsa Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care a fost introdus pentru alegerile locale și alegerile parlamentare . Reglementările respective nu se regăsesc în Legea 3/2000. SIMPV este un sistem care a contribuit semnificativ la creșterea încrederii publice în procesele electorale și considerăm că este absolut necesară utilizarea acestuia în condițiile în care nu ar exista alte metode eficiente de verificare a votanților în timp real și nici pentru prezentarea unor informații esențiale despre prezența la referendum, votul pe listele suplimentare sau utilizarea urnei special”, se arată într-un comunicat. ONG-urile semnatare atrag atenția asupra numeroaselor probleme pe care le prezintă legislația privind organizarea referendumului, precum și asupra nevoii de a rezolva aceste deficiențe în Parlament, pentru a corespunde recomandărilor internaționale.