Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria apără Ungaria de sancțiunile UE: Intenționăm să ne opunem deciziei PE

Guvernul Bulgariei intenţionează să se opună eventualelor sancţiuni europene împotriva Ungariei. Informația vine de la vicepremierul bulgar Krasimir Karakachanov, la câteva zile după ce Parlamentul European a decis la Strasbourg demararea procedurilor de activare a articulului 7 al Tratatului UE, care poate provoca suspendarea dreptului de vot al Ungariei în cadrul UE. Puterea de la Budapesta, în frunte cuViktor Orban, este acuzată de nerespectarea statului de drept. Eventuala sancționare a Ungariei are nevoie de voturile tuturor statelor membre ale UE.

Vicepremierul Krasimir Karakachanov - membru al unei formaţiuni naţionaliste, aliată a dreptei bulgare - e de părere că sancționarea dură a Ungariei "ar constitui o încălcare a suveranităţii unei ţări a Uniunii Europene".

Oficialul Guvernului de la Sofia spune că întregul guvern al premierului conservator Boiko Borisov susţine această propunere de veto, care ar lăsa practiv fără obiect procedura inițiată de membrii Parlamentului European. Ea ar urma să fie ratificată fără dificultate în Parlamentul de la Sofia, unde nu doar majoritatea guvernamentală, ci şi opoziţia socialistă este favorabilă politicilor premierului ungar Viktor Orban.

În plus, vicepremierul bulgar şi-a exprimat îngrijorarea că în viitor și țara sa ar putea să facă obiectul unor chemări la ordine din partea UE. Sofia este criticată cu regularitate de Bruxelles pentru ineficienţa sa în combaterea corupţiei, amintește AFP.

De menționat și că, după votul Parlamentului European, care săptămâna trecută a aprobat declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei prin activarea articolului 7 din Tratatul UE, Polonia a anunţat că se va opune eventualelor sancţiuni finale.
Pentru a putea fi instituite sancţiuni împotriva unui stat membru în baza acelui articol este necesar un vot în unanimitate al statelor membre, cu excepţia ţării vizate.