Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragnea, vot covarsitor de incredere. Un nou CEX săptămâna viitoare?

PSD finantare ONG site stiri Ioana Avadani.jpg

Liviu Dragnea vrea o transparentizare a finanţării ONG-urilor (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)
Liviu Dragnea vrea o transparentizare a finanţării ONG-urilor (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)

Comitetul Executiv de vineri al PSD a început. Liderii partidului de guvernământ dezbat scrisoarea grupului Firea-Stănescu-Ţuţuianu, care-i cere demisia lui Liviu Dragnea din fruntea formaţiunii şi a Camerei Deputaţilor. Toate reacţiile, în articol.

ACTUALIZARE 14: Ședința CEx s-a încheiat în jurul orei 20.30, cu un vot de încredere majoritar în favoarea lui Dragnea. Gabriela Firea a anunțat, la final, că doar 10 lideri PSD au votat pentru plecarea lui Dragnea, 39 pentru a rămâne președinte, existând și o abținere. Între cei care au votat împotriva lui Dragnea au fost  Gabriela Firea, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Adrian Țuțuianu, Niculae Bădălău, Ion Mocioalcă, Robert Negoiță și Marian Neacșu. 

ACTUALIZARE 13 : Doar 14 din 65 de voturi necesare, atât ar fi reușit să strângă tabăra anti-Dragnea până acum, potrivit Digi 24, care susține că ”scaunul liderului PSD nu se clatină” și acesta va ține un discurs dur împotriva celor care îl contestă.

ACTUALIZARE 12 : Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ieşit pentru câteva minute din şedinţa CEx şi le-a spus jurnaliştilor că sigur se va da un vot până la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional ce se desfăşoară deja de peste şase ore, fără să precizeze însă dacă este vorba despre un vot de încredere pentru el sau despre altceva.

ACTUALIZARE 11 : Adrian Țuțuianu a prezentat în CEX cifrele unui sondaj, identice cu cele din scrisoarea anti-Dragnea, potrivit cărora PSD ar fi la 25-30%, potrivit unor surse participante la discuție. Întrebat de liderii PSD cine a făcut sondajul, el nu ar fi spus sursa.

ACTUALIZARE 10: Social-democraţii iau în calcul organizarea unei alte şedinţe a CEX săptămâna viitoare, pentru analizarea activităţii Guvernului şi a Parlamentului, potrivit unor surse din PSD, citate de News.ro.

ACTUALIZARE 9: Premierul Viorica Dăncilă ar fi susţinut în şedinţa de vineri a CEX că nu-şi dă demisia din fruntea Guvernului.

ACTUALIZARE 8: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-ar fi reproşat lui Liviu Dragnea vineri în CEX modul discreţionar în care conduce partidul (News.ro).

ACTUALIZARE 7: Liviu Dragnea ar fi făcut apel la unitate, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD şi ar fi spus că nu renunţă la demersurile pentru modificare legilor justiţiei, potrivit unor surse din PSD, citate de News.ro.

ACTUALIZARE 6: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, întrebat înaintea şedinţei CEX dacă se va propune excluderea din partid a contestatarilor săi: "Nu, categoric nu".

ACTUALIZARE 5: Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea: "Am ajuns la execuţii publice, la linşaj, pentru că avem curajul să vedem altfel lucrurile şi să şi argumentăm (...). Nu demisionăm, nu vrem să constituim altă formaţiune, nu mergem la alt partid (...). Am văzut că se spune despre noi că vrem să dăm o lovitură, să preluăm puterea după o baie de sânge. Eu cred că suntem persoane paşnice. Bine, eu am de la copiii mei nişte pistoale de jucărie, le putem aduce pe acestea (...). Cred că miza de astăzi este excluderea mea, pentru că am avut curajul să spun faptul că domnul Dragnea nu-şi mai respectă angajamentele".

ACTUALIZARE 4: Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă: "Este un moment din care ar trebui să învăţăm cu toţii. Cred că s-au făcut multe greşeli şi trebuie să reflectăm cu atenţie şi cu responsabilitate cum putem să îmbunătăţim şi activitatea şi climatul din partid. Nu cred că este momentul de excluderi, nu, ci de reflecţie. Haideţi să nu plecăm învinşi toţi, ci cu toţii să plecăm câştigători, pentru că e un moment din care avem de învăţat".

ACTUALIZARE 3: Vicepremierul Paul Stănescu: "Ceea ce vreau să spun foarte clar este că nimeni nu va pleca din partid, chiar dacă se va încerca o excludere sau alta. Deci toată lumea rămâne în PSD, susţinem tot ce spune doamna primar general, aşa că nu este nici o problemă. Problema este cea de management al partidului, pe care sper să o lămurim astăzi. Nu e vorba de aritmetică aici. Noi suntem nemulţumiţi de managementul politic pe care preşedintele Dragnea la această oră îl face".

ACTUALIZARE 2: Premierul Viorica Dăncilă, înaintea şedinţei: "Aşa cum am mai spus, consider că lucrurile trebuie lămurite în CEX, iar mesajul meu îl voi da în CEX".

ACTUALIZARE 1: Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan spune că-l va susţine pe Liviu Dragnea, deşi nu moare de dragul acestuia, dar vrea stabilitate şi continuarea programului de guvernare: ”Minoritatea se va supune majorităţii. Majoritatea va decide astăzi ce este de făcut în continuare (...). Este cel mai grav atac la adresa PSD, din istoria partidului".

 

Şedinţa Comitetului Executiv al PSD a început cu întârziere. Înaintea reuniunii au avut loc întâlniri separate ale celor două tabere din partid.