Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Urmările Cex PSD: Remaniere pe bune sau troc politic?

guvern.jpg

Sursa imaginii: 
ro.wikipedia.org

Președintele PSD, reconfirmat în Comitetul Executiv, a anunțat  că vor urma schimbări în guvern. Liviu Dragnea a transmis că se va discuta despre remaniere într-o şedinţă viitoare a CEx,  ce va fi convocată după consultarea popular din 6-7 ocotmbrie. Poate fi însă remanierea un pretext pentru ca liderul PSD, ieșit întărit după CEx, să scape de oamenii incomozi, susținuți de filiale care nu îi sunt fidele? 
 

O bună comunicare – este una din calitățile pe care trebuie să le dețină un ministru. Un ministru care se teme de presă nu are ce căuta în guvern, a explicat Liviu Dragnea.

Remanierea e parte a unui troc politic – e însă de părere Adrian Moraru, de la Institutul pentru Politici Publice:

Domnul Dragnea până acum nu a dat niciun semnal că ar fi vreo problemă cu vreun ministru. E mult mai probabilă varianta că în urma acestor revolte va încerca să elimine din guvern miniștri cum e domnul Stănescu, care s-au pronunțat direct, cât și alții care sunt susținuți de filiale care nu sunt fidele domnului Dragnea. Și bineînțeles, în tot acest troc din ultimele zile, domnul Dragnea a promis și altor oameni care în schimbul susținerii pe care i-au arătat-o la Cex vor primi diverse recompense. Și una dintre ele este cea a unor portofolii sau a unor secretari de stat. Nu vorbim numai de miniștri. 

O altă schimbare-cheie: Toni Greblă la SGG. Care sunt mizele?

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că fostul judecător al Curții Constituționale, Toni Greblă, va fi numit în funcţia de secretar general al Guvernului. În prezent, Secretariatul General al Guvernului este condus de Andreea Lambru.Surse citate de G4Media.ro susțineau, recent, că s-ar forța schimbarea sa din funcție, la pachet cu o modificare de regulament, pentru ca ordonanțele de urgență, inclusive o eventual ordonanță privind amnistia și grațierea, să poată fi promovate fără aprobarea ministerelor. 

În luna mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţei l-a achitat pe Toni Greblă pentru toate infracţiunile de care îl acuzau procurorii, respectiv de fals în declaraţii în formă continuată, trafic de influenţă, coordonarea unui grup infracţional şi operaţiuni economice incompatibile cu funcţia. Decizia magistraţilor instanţei supreme nu este însă definitivă.

Ce urmărește Liviu Dragnea cu această schimbare la SGG? 

Face parte din îngrijorarea domnului Dragnea a trecerii prin guvern a diverselor ordonanțe. La nivelul SGG se coordonează tot acest process al colectării avizelor de la ministere. Domhi, Dragnea își dorește acolo un om total dedicate ordonanței de amnistie și grațiere pe care cred că o să o avem, în proporție de 90%, până la 1 decembrie. 

Ascultă AICI interviul integral cu Adrian Moraru, IPP: