Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opoziția vrea debarcarea lui Dragnea de la șefia Camerei Deputaților

Opoziția a depus un proiect de modificare a regulamentului Camerei Deputaților, pentru ca Liviu Dragnea, actualul președinte. să poată fi revocat din funcție. Demersul e inițat de liderii deputaților PNL, USR și PMP, respectiv de Raluca Turcan, Dan Barna și Eugen Tomac, sprijiniți de grupul neafiliaților din partidul pe care îl conduce fostul premier Victor Ponta. 

Concret, aceștia propun ca propunerea de revocare a președintelui forului să poată fi făcută și de o treime din numărul total al deputaților. La acest moment, regulamentul prevede că doar liderul grupului parlamentar care l-a propus în funcție poate apoi cere revocarea președintelui Camerei Deputaților. 
Pentru a fi revocat din funcție președintele, propunerea trebuie să fie votată de majoritatea deputaților prezenți. 

"Este un proiect legislativ pe care l-am avut şi în sesiunea trecută, care a fost respins, însă, în contextul în care preşedintele Camerei Deputaţilor este tot mai vizibil vinovatul decredibilizării instituţiei Parlamentului, decredibilizării imaginii României în străinătate. A devenit personajul care transformă forul de bază al legiferării din România într-o instituţie aflată la cherem personal, considerăm că se impune o dezbatere reală din nou despre posibilitatea revocării dlui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor", a afirmat Raluca Turcan, citată de Agerpres. PNL a transmis și că mizează și pe sprijinul altor grupuri parlamentare.

Liderul PSD Liviu Dragnea este sub o oarecare presiune, după ce mai multe voci din partid, în frunte cu primarul Capitalei, Gabriela Firea și cu vicepremierul Paul Stănescu, i-au cerut să facă un pas în spate. După Comitetul Executiv însă, Liviu Dragnea a părut că a ieșit întărit, în contextual în care a beneficit de un vot de încredere masiv în partid.