Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: România lui Carol I cel Mare

carol_i.jpg

Image source: 
wikipedia.org / public domain

În 27 septembrie 1914 se stingea din viață unul dintre cei mai importanți monarhi din istoria românilor. Este vorba de Regele Carol I, pe care contemporanii săi l-au numit Carol cel Mare al românilor. El părăsea această lume la capătul a 48 de ani de domnie, cea mai îndelungată din istoria românească.

În acea zi ziarele tipărite în ediții de seară au apărut cu chenare de doliu. Murise Regele Carol I al României, iar mulți comentatori politici scriau că s-a sfârșit o epocă. Alții au scris, simplu, că regele merita să fie numit Carol cel Mare al românilor. Moartea lui Carol I a îndurerat întreaga țară, pentru că bătrânul Rege putea fi considerat pe drept cuvânt, părintele unei națiuni.

Născut în 1839, Sigmaringen, în Germania de azi, Carol I nu era de etnie român. A devenit român, după propriile sale cuvinte, atunci când a pus piciorul pe pământul românesc, în mai 1866. După detronarea lui Alexandru Ioan I Cuza, membrii elitei politice de la București i-au oferit tronul României tânărului principe Karl de Hohenzollern-Sigmaringen, din ramura catolică a familiei imperiale germane și nepot al împăratului francez Napoleon al III-lea. Tatăl lui Carol I a fost prim-ministru al Regatului Prusiei, iar fratele său mai mare, Leopold, a fost ales Rege al Spaniei, dar nu a apucat să domnească, din cauza opoziției Franței.

Carol I a ajuns incognito în România, pentru că, în drumul său spre noua sa țară, fusese nevoit să traverseze Imperiul Austriac, aflat în dușmănie cu Prusia. A pășit pe pământ românesc la Drobeta Turnu-Severin, iar prima casă în care a intrat este azi bibliotecă.

În 10 Mai 1866, Carol I a ajuns în București, întâmpinat cu mare entuziasm. În aceeași zi, a depus jurământul de credință față de români, iar printre primele sale griji a fost să înzestreze tânăra țară cu prima Constituție din istoria românilor. Era una dintre cele mai moderne legi din Europa, care interzicea pedeapsa cu moartea sau cu confiscarea integrală a averii. De asemenea, Carol I a reorganizat și înzestrat armata română, pe care a condus-o la victorie în Războiul de Independență din 1877 - 1878. Independența a fost proclamată în 10 Mai 1877. La finalul războiului Carol I a eliberat Dobrogea.

În 10 Mai 1881, Carol I era încoronat primul Rege al Românilor. Coroana regală a fost făurită din oțelul unui tun turcesc, capturat în Războiul de Independență. Armata Regală Română a repurtat o nouă victorie în Cel de-al Doilea Război Balcanic, sub comanda directă a Principelui Moștenitor Ferdinand al României. În urma războiului, România a primit Cadrilaterul. Mai târziu, în Primul Război Mondial, Armata Regală Română a reprezentat temelia Marii Uniri.

Carol I nu a apucat să vadă Marea Unire, pentru că a închis ochii pentru totdeauna în anul 1914. În urma sa rămânea o țară pe care o înzestrate cu toate atributele unui stat modern, de la școli, spitale, căi ferate, fabrici, porturi, flotă și un sistem politic democratic. Pentru toate acestea, Carol I a primit supranumele de părintele națiunii.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 27 septembrie 2018