Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO)Iohannis cere, la New York, acceptarea României în Consiliul de Securitate al ONU

iohann.jpg

Klaus Iohannis a pledat, la New York, pentru acceptarea României ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU
Klaus Iohannis a pledat, la New York, pentru acceptarea României ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU
Image source: 
www.presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a ținut un discurs important miercuri seară în dezbaterea generală a celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care se desfășoară la New York. În cadrul luării de cuvânt în fața liderilor lumii, șeful statului român a declarat că este necesar ca liderii să explice că există ameninţări grave la adresa securităţii, că terorismul trebuie să primească un răspuns coordonat la nivel global, că proliferarea armelor de distrugere în masă şi mijloacele lor de livrare rămân ameninţări existenţiale pentru securitatea globală.

"Evidenţierea acestora este necesară, dar nu suficientă. Trebuie să le abordăm propunând soluţii clare. România acţionează în regiunea sa în acest sens. Există în continuare conflicte nerezolvate în zona extinsă a Mării Negre, care reprezintă ameninţări serioase pentru regiune şi pentru securitatea internaţională", a subliniat Iohannis.

El a arătat că este important ca liderii să lucreze împreună, pentru ca întregul sistem ONU, inclusiv Consiliul de Securitate, să fie într-adevăr coordonat, eficient, operativ, transparent, responsabil şi adaptat realităţilor comunităţii internaţionale în secolul 21. 

"Următoarele luni vor fi decisive pentru reforma ONU. România va continua să sprijine demersurile Secretarului General. Ca stat deţinător a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, România este determinată să consolideze parteneriatului dintre UE și ONU”.

 

 

Klaus Iohannis s-a referit și la candidatura României pentru un post de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. ”Prin această candidatură, ne asumăm partea noastră de responsabilitate în efortul de a spori eficacitatea Consiliului. Sperăm că întreaga noastră evoluţie de până acum în cadrul ONU vă va convinge încă o dată că România este determinată să sprijine ONU în activităţile sale de promovare a păcii şi dezvoltării pentru toţi membrii săi. Pacea, dezvoltarea şi justiţia sunt piloni fundamentali ai strategiei noastre multilaterale. Contăm pe suporetul dvs pentru candidatura noastră. România va fi un partener responsabil și va promova agenda ONU", a subliniat Klaus Iohannis.