Suspectul de otrăvirea lui Skripal - "agent secret decorat de Putin"

chepiga_boshirov.jpg

Anatolii Cepiga/Ruslan Boșirov
Bellingcat susține că Anatolii Cepiga este una și aceeași persoană cu Ruslan Boșirov
Sursa imaginii: 
https://www.bellingcat.com

Unul dintre suspecții de tentativa de asasinat împotriva unui fost spion rus în Marea Britanie este agent al contrainformațiilor militare ale Federației Ruse, conform unei anchete jurnalistice. Incidentul din 4 martie a dus la deteriorarea severă a relațiilor dintre Rusia și Occident.

Potrivit agenției britanice de investigații jurnalistice Bellingcat bărbatul care s-a prezentat recent la un interviu cu canalul de televiziune RT finanțat de Kremlin drept Ruslan Boșirov ar fi una și aceeași persoană cu colonelul GRU (serviciul de informații al armatei) Anatolii Cepiga. 

Mai mult, susține Bellingcat, Cepiga ar fi fost decorat în 2014 cu cel mai înalt ordin rusesc, "Erou al Federației Ruse", aparent pentru acțiunile sale din estul separatist al Ucrainei, medalie conferită de obicei de însuși președintele Rusiei Vladmir Putin.

Autoritățile britanice nu au comentat dezvăluirile, dar potrivit BBC nu ar exista niciun fel de dubiu cu privire la identificare. 

Într-o primă reacție de la Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului afacerilor externe, Maria Zaharova, a negat afirmațiile Bellingat, spunând că nu există probe în acest sens.

Bellingat scrie că Cepiga are 39 de ani și a făcut parte din forțele speciale de elită Spetsnaz, fiind implicat în al doilea război cu separatiștii ceceni la începutul anilor 2000 și apoi în 2014 alături de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

În 2010 Cepiga ar fi primit o nouă identitate de agent sub acoperire potrivit lui Bellingcat, cu un pașaport sub numele de Ruslan Boșirov.

Acum două săptămâni, Boșirov a apărut pe canalul RT, împreună cu un alt bărbat care s-a prezentat drept Alexander Petrov, recunoscând că cei doi au vizitat localitatea Salisbury din sudul Angliei, unde au fost otrăviți Serghei Skripal și fiica sa Yulia pe 4 martie 2018, dar pretinzând că au fost acolo în calitate de turiști. 

Președintele Putin însuși a declarat că cei doi sunt "civili" și n-au nicio legătură cu tentativa de asasinat împotriva lui Skripal. 

Otrăvire cu Noviciok

Pe data de 4 martie, Skripal, care făcut închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Occidentului și a făcut obiectul unui schimb de spioni în 2010, a fost otrăvit împreună cu fiica sa Yulia cu gazul neurotoxic Noviciok, sintetizat în URSS în anii '80. 

Sergei Skripal și fiica sa Yulia
Sergei Skripal și fiica sa Yulia sunt în continuare în stare gravă în spital
Sursa imaginii: 

Seghei Skripal și fiica sa Yulia au fost ținta unei otrăviri cu Noviciok

Cei doi și-au revenit după o lungă spitalizare, însă cetățeana britanică Dawn Sturgess a sucombat în iunie la Amesbury, nu de parte de Salisbury, cauza morții fiind stabilită ca otrăvire cu același gaz neurotoxic ca în cazul lui Skripal și al fiicei sale.

Procuratura britanică a cerut extrădarea lui Boșirov și Petrov sub suspiciunea de omor și tentativă de omor, dar Federația Rusă, a cărei Constituție interzice extrădarea propriilor cetățeni, a respins categoric orice implicare în afacerea Skripal. 

După atentatul din martie a urmat ce mai mare expulzare reciprocă de diplomați de la Războiul Rece încoace între statele membre UE și NATO și Federația Rusă.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ