Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vizita în Germania a lui Erdogan, între succesul declarat și eșecul constatat

merkel_erdo.jpg

Image source: 
AFP

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a încheiat sâmbătă o vizită de trei zile în Germania prin ceremonia de inaugurare oficială a unei moschei la Köln, relatează Reuters şi AFP. Deşi planurile iniţiale ale municipalităţii prevedeau participarea la eveniment a până la 25.000 de persoane, un dispozitiv de securitate strict a împiedicat atât susţinătorii, cât şi contestatarii înaltului oaspete să se apropie de cea mai mare moschee din Germania. Lăcaşul de cult construit din beton şi sticlă, cu minarete înalte de 55 de metri şi o cupolă de 36 de metri, a fost finanţat de o organizaţie islamică apropiată de statul turc.

 

Președintele turc a declarat cu această ocazie că vizita a fost "fructuoasă şi de succes", "într-o perioadă critică" şi a subliniat nevoia "de a trece peste diferenţe şi de a ne concentra asupra intereselor comune". În fapt, Angela Merkel şi Recep Tayyip Erdogan au afişat doar o timidă apropiere între ţările lor, în pofida ”diferenţelor profunde” care rămân, mai ales în privinţa drepturilor omului şi libertăţii presei în Turcia, relatează AFP. Singurul anunţ concret la finalul întâlnirii priveşte eventuala organizare, în octombrie, a unui summit fără precedent pe tema situaţiei din Siria, axat pe soarta bastionului rebel de la Idleb şi la care ar urma să ia parte Rusia, Turcia, Germania şi Franţa - un dosar aflat pe mâna Moscovei şi în care Parisul şi Berlinul nu au avut până în prezent vreo influenţă.

Printre alte subiecte sensibile, preşedintele turc a insistat, inclusiv la Köln, asupra combaterii " teroriştilor" din Partidul Muncitorilor din Kurdistan şi a susţinătorilor clericului Fethullah Gulen, stabilit în Statele Unite, despre care Ankara susţine că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016. Mai mult, deși venit să facă pace cu Berlinul, vineri seara, la recepţia în onoarea sa oferită de preşedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, liderul de la Ankara a avut însă o poziţie mult mai puţin amicală : potrivit unor martori citaţi de Reuters, el s-a abătut de la remarcile pregătite şi a acuzat Germania că găzduieşte terorişti. Ca urmare, sâmbătă, cotidianul de mare tiraj "Bild" a titrat: "Discurs al urii împotriva Germaniei".

Totuși, un mic progres tot a fost realizat : ”Avem multe lucruri care ne unesc”, a subliniat Merkel, insistând asupra ”marii semnificaţii” a vizitei lui Erdogan în condițiile în care în Germania trăiesc trei milioane de oameni de naţionalitate sau de origine turcă. În contextul în care 7.500 de întreprinderi germane au sedii în Turcia, Berlinul are nevoie de o ”economie stabilă”, a declarat Merkel, într-o perioadă în care Turcia este afectată de o criză acută, legată de prăbuşirea monedei sale. Erdogan şi-a exprimat bucuria faţă de faptul că această vizită permite să se pornească de pe noi baze. ”Am ajuns la un consens în vederea relansării mecanismelor de cooperare”. Să mai spunem că, potrivit unui sondaj realizat de ZDF, o majoritate zdrobitoare (89%) a germanilor consideră că ”democraţia este grav ameninţată” în Turcia, iar 66% că Germania nu ar trebui să-i vină în ajutor din punct de vedere economic.