Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Referendum ”dureros” pentru macedoneni

tsipras_zaev.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Macedonenii se pronunţă duminică la urne - ”o decizie istorică” dar dureroasă - dacă acceptă să devină cetăţeni ai ”Macedoniei de Nord”, un nou nume care ar încheia vechiul conflict cu Grecia şi i-ar apropia de Uniunea Europeană, scrie France Presse. Acest referendum este consultativ, iar rezultatul său va fi necesar să fie validat de Parlament dar va fi urmărit îndeaproape la Bruxelles, la sediile NATO şi Comisiei Europene.

O ţară săracă din Balcani care şi-a plătit izolarea cu un marasm economic persistent, Macedonia intenţionează să adere la aceste organizaţii care promit stabilitate şi prosperitate. Această dorinţă a fost blocată de Atena, care consideră că Macedonia este numele exclusiv al provinciei sale nordice cu centrul la Salonic. De la independenţa fostei republici iugoslave, în 1991, grecii denunţă o uzurpare de identitate şi o spoliere a unei moşteniri - a regelui antic Alexandru cel Mare. Ei îşi suspectează vecinii, majoritar slavi, să ascund ambiţii teritoriale. Criza s-a încheiat însă în iunie datorită noului premier social-democrat Zoran Zaev care a semnat cu omologul său grec Alexis Tsipras un acord : dacă numele ”Republica Macedonia de Nord” este adoptat, Atena va înceta să se mai opună unei aderări a vecinului său la NATO şi UE. Interesant însă, cuvintele ”Macedonia de Nord” nu apar în întrebarea adresată în referendum: ”Sunteţi de acord cu aderarea la UE şi NATO, acceptând acordul” cu Grecia? Aceasta în condițiile în care numeroşi macedoneni întâmpină dificultăţi în a accepta acest nou nume impus dinafară.

Sperând să submineze legitimitatea ”da”-ului, adversarii acordului nu îndeamnă să se voteze ”nu”, ci la boicotarea scrutinului. Aceasta este poziţia preşedintelui Gjorge Ivanov, un apropiat al dreptei, cu o funcţie onorifică. Numeroşi observatori se aşteaptă la o participare de sub 50%. Absenteismul va fi alimentat de macedoneni nemulţumiţi, dar şi de diaspora - mai puţin de 3.000 de membri ai acesteia sunt înscrişi, în contextul în care diaspora reprezintă un sfert din populaţia ţării. Scrutinul a început duminică la ora locală 7.00 (8.00, ora României) şi se încheie la ora locală 19.00 (20.00, ora României). Rezultatul este aşteptat duminică seara.