Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încă un semnal pentru PSD, de la UE. Analist: Suntem cu un picior în ”club”, alături de Polonia și Ungaria

ue_ro.jpg

Sursa imaginii: 
ec.europa.eu

”Avem două planuri aproape paralele: unul la București, iar celălalt la Bruxelles”, comentează, la RFI, analistul politic Ioan Bogdan Lefter, în contextul în care, la Strasbourg, în Franța, vor avea loc, în decurs de numai trei zile, două dezbateri în care europarlamentarii urmează să critice România pentru situația statului de drept.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se reunește luni seară la Strasbourg, în Franța, într-o şedinţă extraordinară care are pe ordinea de zi şi situaţia din România, inclusiv independenţa sistemului judiciar. Şedinţa are loc cu două zile înaintea dezbaterii din plenul PE referitoare la violenţele din 10 august şi la statul de drept, la care a fost invitată şi premierul Viorica Dăncilă.

Concret, pe ordinea de zi a Comisiei LIBE se află un raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare, din 2017, şi raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia care critică unele modificări aduse legilor Justiţiei.

Împortant de menționat: la dezabeterile din comisie va participa şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

În acest context, ”avem de a face cu două planuri aproape paralele: unul la București, iar celălalt la Bruxelles”, comentează, la RFI, analistul politic Ioan Bogdan Lefter, care critică ceea ce el numește ”asaltul asupra justiției” al coaliției PSD-ALDE. ”Dezbaterea din PE va pleca de la rapoartele critice MVC și al Comisiei de la Veneția. (...) De partea bună a argumentelor țării noastre sunt președintele Iohannis, net de partea democrației, și, impunătoare și longevivă, reacția societății civile”, afirmă Ioan Bogdan Lefter.

Ascultă:

 
Analistul politic Ioan Bogdan Lefter, despre dezbaterile din PE