Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frans Timmermans își schimbă tonul față de România

p038229-416949.jpg

Timmermans plastic
O schimbare de atitudine de care social-democratul Frans Timmermans avea nevoie
Sursa imaginii: 
European Union

România ar putea fi trimisă in față instanței dacă nu respectă independența justiției, a afirmat comisarul European Frans Timmermans luni seară la Strasbourg. In spatele acestei declarații se ascund calcule politice și dorința social democraților de a se poziționa față de un electorat care-I părăsește.

« Dacă legile justiției și codurile se adoptă fără modificări, asta ar afecta capacitatea de combatere a corupției » a spus Frans Timmermans în Comisia de Libertăți Civile a Parlamentului European. 

Eurodeputații, reuniți în ședință extraordinară, dezbăteau luni seară situația din România înainte de o altă dezbatere care va avea loc în plenară în 3 octombrie.

Modificările amintite «ar însemna un regres grav față de evaluarea Comisiei din 2017 », a continuat el spunând că țara ar putea fi trimisă în fața justiției europene. 

Nu vorbim aici însă de activarea articolului 7, așa cum a fost în cazul Poloniei, întrucât –referitor la România - Comisia Europeană pare să se afle mai departe în logica MCV-ului și a necesității de a respecta recomandările făcute în ultimul raport.

"S-au ridicat întrebări legate de colaborarea dintre serviciile de informații și parchetul anticorupție”, a mai spus Timmermans precizând că Parlamentul trebuie să supravegheze activitatea serviciilor.

Este pentru prima dată când social-democratul Frans Timmermans se exprimă în acest mod referitor la România. Asta se poate explica prin cerința ca socialiștii europeni – aflați în pierdere de viteză - să-și clarifice relația cu unele guverne controversate, cum este cel român. 

Atenția de care România beneficiază acum este prin urmare de scurtă durată, dar poate provoca schimbări majore. 

 
Corespondentul RFI Mihaela Gherghisan