Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Când italienii au invadat Etiopia

mussolini_etiopia.jpg

Benito Mussolini inspectându-și trupele din Etiopia, 1935
Image source: 
wikipedia.org / public domain

În data de 3 octombrie 1935, Italia fascistă declanșa invazia Etiopiei, stârnind astfel oprobiul Societății Națiunilor care, la inițiativa diplomatului român Nicolae Titulescu, a adoptat o serie de sancțiuni la adresa Italiei. Însă cele mai multe dintre aceste sancțiuni au fost lipsite de eficiență, din cauza pactelor pe care Italia le avea cu Marea Britanie și cu Franța. Aflați povestea invaziei Etiopiei, din Pagina de istorie de azi:

La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe continentul african mai erau doar două state libere: Etiopia și Liberia. Italia a reușit să transforme o parte a teritoriului etiopian în colonie. Este vorba de teritoriul situat pe litoralul Mării Roșii, care este cunoscut în prezent sub numele de Eritreea.

În anul 1896, Italia încercase să transforme și restul Etiopiei în colonie, însă fără succes: era pentru prima oară când o armată africană câștiga un război purtat împotriva unei mari puteri coloniale din Europa.

În anul 1935, dictatorul fascist Benito Mussolini a decis că este timpul ca Italia să își ia revanșa și a declanșat ofensiva în Eritreea. Era pentru prima dată când Italia, care se numărase printre învingătorii din Primul Război Mondial, încălca atât de flagrant tratatele de pace care puseseră capăt conflagrației. Societatea Națiunilor a condamnat agresiunea italiană și a decis sancțiuni contra regimului de la Roma. Cel care a condus ofensiva diplomatică împotriva Italiei fasciste a fost ministrul român de Externe, Nicolae Titulescu. Era vorba de una dintre cele mai importante figuri ale diplomației europene și mondiale, în condițiile în care Nicolae Titulescu a fost singura personalitate care a avut două mandate de președinte al Societății Națiunilor.

La Holly Trinity Cathedral din Addis Abeba, unde se află mormântul Împăratului Haile Selasie, pe cupola principală, se găseşte o frescă reprezentându-l pe Nicolae Titulescu prezidând sesiunea Ligii Natiunilor de la Geneva, în momentul în care Împăratul Etiopiei, în iunie 1936, ţinea istoricul său discurs:

foto: mae.ro

Însă sancțiunile internaționale adoptate împotriva Italiei au fost lipsite de eficacitate, deoarece Italia era protejată de pacte bilaterale încheiate cu Franța și cu Marea Britanie. Drept urmare, ofensiva italiană a continuat în Etiopia. Armata etiopiană a fost înfrântă, mai ales că era total lipsită de aviație. În data de 5 mai 1936, armata italiană a cucerit capitala etiopiană Addis Abeba, iar împăratul Haile Salessie a fost nevoit să plece în exil. Benito Mussolini l-a proclamat pe Regele Italiei, Victor Emanuel al II-lea, drept împărat al Etiopiei, iar mareșalul Pietro Badoglio a fost numit vicerege și guvernator general al Etiopiei.

Însă armata etiopiană, înfrântă în războiul deschis, a continuat lupte de gherilă. La un moment dat, etiopienii au încercat să îl asasineze pe unul dintre guvernatori. Italienii au trecut la represalii crunte: au ucis 30.000 de etiopieni.

Stăpânirea italiană asupra Etiopiei a durat până în anul 1941, când armata britanică, însoțită de trupele de gherilă etiopiene, precum și de detașamente ale Franței Libere și ale Belgiei Libere, a eliberat Addis Abeba. Împăratul Haile Salessie s-a întors din exil. El a domnit până în 1974, când a fost înlăturat de o lovitură de stat, care a dus Etiopia în orbita Uniunii Sovietice. Haile Salessie, decedat în 1975, era un creștin devotat care are reputația unui adevărat sfânt printre monarhiștii etiopieni. 

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 3 octombrie 2018