
Politică
Strasbourg: Dăncilă cere respect iar Timmermans vrea dialog
default.png

Îngrijorarea crescândă a Comisiei Europene din 2017 și până acum a fost exprimată de comisarul European Frans Timmermans.
El a adăugat că daca codurile penale și de procedură penală sunt adoptate în forma lor modificată, atunci Bruxelles va “acționa” utilizând MCV-ul și “alte mijloace aflate la dispoziție”.
Dar ideea MCV-ului îi displace premierului român Viorica Dăncilă, care a cerut sa i se spună “oficial” cine redactează aceste rapoarte pe care ea le consideră politizate.
Legătura dintre DNA și serviciile secrete a fost și ea amintită, Dăncilă dorind să evidențieze aceasta, Timmermans spunând că Parlamentul trebuie să clarifice situația.
România face pași înapoi, aceasta este concluzia Comisiei Europene, dar nu este prea târziu pentru ca lucrurile să se îndrepte.
România nu este văzută precum Polonia sau Ungaria, nu se pomenește de articolul 7, dar prelungirea la nesfârșit a MCV-ului este sigură.
Comisia Europeană pare chiar ușurată de sarcina ingrată pe care și-o asumase pripit de a elimina mecanismul până în 2019.
Iar guvernul român, luând exemplul polonez și unguresc, cere să fie tratată cu respect și denunță un exces de zel referitor la democrațiile estice.
Dezbaterea s-a soldat cu apelul lui Timmermans pentru un dialog intern și cu Comisia Europeană și va fi urmată de o rezoluție a Parlamentului European la jumătatea lunii noiembrie.