Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eurodeputați îngrijorați de soarta copiilor români - interviu

23046itok1zhbzvmr-1.jpeg

Corazza Bildt
Anna Maria Corazza Bildt (PPE) îi cere guvernului român sa nu încurajeze referendumul pentru familie
Sursa imaginii: 
European Parliament

Anna Maria Corazza Bildt (PPE) este eurodeputata care a inițiat scrisoarea deschisă a celor 47 de eurodeputați adresată Vioricăi Dăncilă. In aceasta, eurodeputații - printre care și social democrați - își exprimă îngrijorarea că prin referendumul din 6-7 octombrie, România se îndepărtează de valorile europene și ar putea pune în pericol drepturile fundamentale ale cetățenilor. 

Pentru RFI, Anna Maria Corazza Bildt, care este și președinta grupului interparlamentar de protecție a copiilor, spune că aceștia sunt potențialele victime în cazul redefinirii familiei. I se cere guvernului român sa nu facă campanie și sa nu tina cont de acest referendum.  

Eurodeputata spune că este șocată de lipsa de protecție a copiilor din familiile monoparentale, din familiile unde părinții nu sunt căsătoriți sau care sunt crescuți de bunici sau de cuplurile de același sex. 

« Am fost uimiți să vedem că inițiativa vine tocmai de la un guvern socialist; se pare că a utilizat pentru referendum fonduri ale  Partidului Socialist European, cu toate că Prim Ministrul a negat aceasta.” , a spus ea. 

„Este alarmant întrucât în acest moment vedem în Europa că dreapta populistă este cea care atacă familiile homosexuale, care atacă drepturile celor care sunt diferiți. E foarte îngrijorător că un astfel de demers vine și dintr-o tara cu un guvern socialist și creează probleme pentru drepturile fundamentale și pentru Convenția drepturilor copiilor. » 

« Drepturile fundamentale nu au culoare politică. Am cerut deci guvernului român sa nu susțină referendumul, sa nu-l încurajeze și să nu țină cont de el. »

Anna Maria Corazza Bildt a mai adăugat că se asistă acum «  la o politizare a drepturilor omului și a statului de drept. » 

« S-a văzut și în cadrul dezbaterii pe care am avut-o: dincolo de referendumul pentru definirea familiei, ceea ce se întâmpla în România este foarte îngrijorător . Nu e vorba doar despre corupție, ci și despre acțiunile guvernului român de a împiedică justiția să combată corupția și asta e grav. 

Este foarte important să nu fie politizate statul de drept, drepturile fundamentale și protecția copiilor. »

 
Anna Maria Corazza Bildt