Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Titus Corlăţean la RFI: Un ROEXIT ar fi una dintre cele mai mari prostii, PSD este un partid profund european

titus_corlatean_roexit_prostie_psd_partid_european.png

Titus Corlăţean: PSD e un partid profund european
Titus Corlăţean: PSD e un partid profund european

România are nevoie de ceva mai mult respect, după atâţia ani în care a cooperat pe tema MCV-ului, declară la RFI senatorul PSD Titus Corlăţean. El respinge însă o eventuală ieşire din Uniunea Europeană (ROEXIT), idee vehiculată în spaţiul public în ultimele zile.

 

 

Titus Corlăţean spune că MCV-ul şi-a pierdut credibilitatea: „Prestaţia premierului mie mi s-a părut corectă din punctul de vedere al conţinutului mesajului şi al atitudinii (...). Ieri a fost un moment al adevărului, pentru că trebuiau spuse anumite adevăruri, dacă ar fi să mă refer în primul rând la faimoasa problemă a MCV, rolului Comisiei Europene în gestionarea acestui mecanism. Premierul a spus un lucru important acolo, faptul că MCV-ul în toţi anii ăştia şi adaug şi eu, a avut o componentă pozitivă indiscutabilă, asta pentru orice om raţional nu poate fi negat. Există însă un moment la care s-a ajuns şi nu s-a ajuns astăzi, s-a ajuns deja de câţiva ani, în care acest mecanism practic nu mai are resurse şi adaug eu, credibilitate (...). Nici Frans Timmermans şi nici alţi membri ai CE n-au rostit o dată în ultimii ani, atunci când au apărut public informaţii, elemente concrete, probe audio, video, înregistrări, declaraţii ale martorilor, ba chiar declaraţii ale unor magistraţi, faptul că au existat şi există abuzuri în sistemul judiciar”.

Senatorul declară că PSD este un partid profund european: „Ceea ce spunem noi este că suntem profund europeni şi până una alta guvernarea PSD a fost cea care a dus negocierile şi a finalizat negocierile de aderare şi în UE şi în NATO şi am făcut parte din acea echipă şi ştiu foarte bine ceea ce spun. Suntem şi un partid profund european, suntem o ţară, o societate profund europeană, dar sunt şi câteva elemente în care suveranitatea este valabilă şi pentru Franţa şi pentru Germania şi ar trebui să fie valabilă şi pentru România (...). Noi resimţim nevoia de ceva mai mult respect, v-o spun foarte clar, după atâţia ani în care am cooperat, am cooperat, am cooperat pe tema MCV-ului, am cooperat şi am făcut tot ce am putut pe tema aderării la Spaţiul Schengen, fără ca state membre să ne respecte cu adevărat eforturile noastre uriaşe, ajungi la un moment critic, în care există un gram de frustrare care se acumulează”.

Titus Corlăţean respinge ideea unui eventual ROEXIT, vehiculată în spaţiul public: „E una dintre cele mai mari prostii, să-mi fie scuzat cuvântul, pe care le-am auzit în ultima perioadă de timp. A fost în definitiv vocea unui fost candidat al PNL-ului la Primăria Generală a Capitalei şi un alt fost ofiţer al SRI. Ce legătură are treaba asta cu poziţia Partidului Social Democrat? Lucrurile astea cu apartenenţa noastră la UE sunt un bun uriaş câştigat pe fundamentul nostru de identitate europeană”.

 
Titus Corlăţean, despre dezbaterile din PE privind statul de drept din România