Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stelian Ion: Tudorel Toader vorbeşte în pilde; Guvernul să ţină cont de Comisia de la Veneţia

Cabinetul Dăncilă ar trebui să includă în OUG pe justiţie toate recomandările făcute de experţii Comisiei de la Veneţia, declară la RFI deputatul USR Stelian Ion, vicepreşedinte al Comisiei Iordache.

În opinia lui Stelian Ion, „problema este că recomandările Comisiei de la Veneţia ne-au impus vreo opt-nouă măsuri, nu doar două, aşa cum are de gând ministrul Justiţiei. Ministrul Justiţiei a fost foarte opac, nu a dat dovadă de transparenţă. Dumnealui vorbeşte în pilde, ne-a spus că va face modificările care trebuie făcute şi care pot fi făcute. E, nu e chiar aşa, trebuie făcute toate modificările la care se face referire în acest raport preliminar şi va mai urma un raport la jumătatea acestei luni, mai avem puţin şi vom primi şi raportul final”.

Deputatul USR consideră că „cel mai simplu şi cel mai normal ar fi fost să se dea o OUG, cu un articol foarte simplu: se prorogă intrarea în vigoare sau se suspendă aplicarea anumitor prevederi care deja au intrat în vigoare referitoare la aceste ultime modificări, până nu primim şi raportul final, pentru că dacă şi în raportul final vor fi alte modificări, ce facem, dăm altă Ordonanţă de Urgenţă?”.

Stelian Ion atrage atenţia că „pe masa de lucru a Comisiei juridice se află o lege pentru aprobarea sau respingerea, încă nu s-au hotărât domnii de la Putere, a OUG 6/2016 şi acolo deja au propus în mod foarte concret ca toate protocoalele cu privire la care s-a născut o întreagă isterie în ultimul timp, protocoalele de colaborare între SRI şi alte instituţii să fie declarate de lege, nu prin decizia unui judecător, aşa cum ar fi normal, să fie declarate nule şi toate probele obţinute în baza lor să fie de asemenea declarate nule de lege, nu de către un judecător, ca urmare a nerespectării unei legi şi mai departe să se introducă un nou caz de revizuire exact pe acest motiv al invalidării unor probe, pentru faptul că au fost obţinute în urma aplicării unor protocoale”.

Deputatul USR spune că prestaţia premierului Viorica Dăncilă în plenul PE a fost jalnică: „Este absolut jalnică. Ne-a făcut de râs pe toţi. Şi-a pus mâinile în şold şi s-a răţoit efectiv la membrii PE, la preşedintele CE. O asemenea atitudine nu ne face cinste. Acolo trebuia să aibă o atitudine demnă şi echilibrată. Întoarcerea tuturor armelor împotriva Europei, pentru că asta a făcut acolo doamna Dăncilă, ne duce înapoi cu 27 de ani”.

 
Stelian Ion, despre OUG pe justiţie şi Comisia de la Veneţia