Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană cere lămuriri de la Guvernul Dăncilă privind modificarea codurilor penale

dancila_dragnea.jpg

Premierul Viorica Dăncilă și președintele PSD Liviu Dragnea
Premierul Viorica Dăncilă și președintele PSD Liviu Dragnea
Sursa imaginii: 
site-ul Partidului Social Democrat

Comisia Europeană cere noi clarificări de la Guvernul român cu privire la modificarea codurilor penale. Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, i-a transmis, pe 4 octombrie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care îi cere lămuriri acesteia, un răspuns fiind aşteptat până la începutul lunii noiembrie, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Sursele citate susțin că scrisoarea a fost trimisă premierului român la o zi după ce Dăncilă a vorbit în Parlamentul European. Scrisoarea are 18 întrebări, care fac referire la modul în care sunt schimbate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, şi vine în contextul în care premierul român i-a cerut prim-vicepreşedintelui CE să spună punctual care sunt îngrijorările cu privire la legile din domeniul penal pe care Guvernul de la București încearcă să le schimbe.

Sursele citate susţin că Viorica Dăncilă trebuie să dea un răspuns până în data de 1 noiembrie.

Într-un răspuns pentru agenţia Mediafax, Comisia Europeană confirmă existenţa întrebărilor adresate autorităţilor de la Bucureşti.

"Comisia urmăreşte cu atenţie evoluţiile din România, în mod particular evoluţiile legislative privind legile justiţiei şi legile pentru Codul de Procedură Penală şi Codul Penal. Analizăm amendamentele în ceea ce priveşte conformitatea lor cu legislaţia UE şi am trimis întrebări detaliate şi precise autorităţilor române în privinţa acestor chestiuni', se arată într-un răspuns al purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor politice, printre întrebări se află şi cele legate de modalitatea de implementare a următoarelor directive europene:

Directiva nr. 36/2011 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi protejarea victimelor acestuia,

Directiva nr. 29/2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii,

Directiva nr. 1371/2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că vor fi folosite toate mijloacele de către Comisia Europeană pentru a regla situaţia din România, fie că este vorba despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare, fie că sunt alte metode.

"Dacă sunt adoptate fără corecţii, aceste legi din domeniul penal, vor periclita autonomia justiţiei în combaterea corupţiei. Veţi vedea şi în noiembrie ce s-a scris în MCV, faţă de ianuarie 2018. Situaţia s-a deteriorat. Preşedintele Juncker şi cu mine am făcut declaraţii în care ne-am exprima îngrijorarea. În timp ce vom continua să urmărim obiectivele noastre pentru a avea un dialog cu autorităţile române, vreau să vă spun că vom vedea dacă există conflicte în ceea ce priveşte legile justiţiei şi combaterea corupţiei", a spus Timmermans, pe 3 octombrie.