Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Partidul prorus Armonia se impune în alegerile din Letonia

nils.jpg

Liderul formaţiunii, primarul capitalei Riga, Nils Usakovs, şi-a exprimat ambiţia de a reuşi, de această dată, ca partidul său să intre la guvernare
Liderul formaţiunii, primarul capitalei Riga, Nils Usakovs, şi-a exprimat ambiţia de a reuşi, de această dată, ca partidul său să intre la guvernare
Image source: 
Wikimedia

Partidul social-democrat prorus Armonia a câştigat alegerile legislative din Letonia, relevă rezultatele definitive făcute publice duminică, transmite AFP. Formațiunea a ieşit pe primul loc, cu aproape 20% din voturi, urmată de două partide populiste KPV (14,06%) şi Noul Partid Conservator (13,6%).

Cele trei partide sunt urmate de o nouă alianţă liberală Dezvoltare/FOR, cu 12%, Alianţa Naţională (dreapta) - 11%, Verzii şi Ţărăniştii (centru-dreapta) ai premierului în exerciţiu Maris Kucinskis - 10% şi Noua Unitate (centru-dreapta) - 6,7%.
Conform previziunilor televiziunii publice în privinţa distribuirii mandatelor, Armonia ar urma să obţină 24, iar KPV LV, considerat ca potenţialul său partener, 15. Cele două, cu un total de 39 de mandate, ar fi totuşi departe de majoritatea de 51 de mandate într-un legislativ cu 100 de locuri.

Partidul Armonia, popular în rândul importantei minorităţi rusofone şi care a câştigat al patrulea său scrutin legislativ, nu a putut să formeze guvernul la precedentele trei victorii, niciunul dintre celelalte partide neacceptând să se alieze cu această formaţiune care a avut în trecut încheiat un acord de cooperare cu partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin. Armonia a ieşit discret din acest acord anul trecut.

Liderul formaţiunii, primarul capitalei Riga, Nils Usakovs, şi-a exprimat sâmbătă seară ambiţia de a reuşi, de această dată, ca partidul său să intre la guvernare.
"Nicio formulă de coaliţie care să poată părea stabilă şi capabilă (să guverneze) nu este posibilă fără Armonia", a declarat Uakovs pentru agenţia LETA, comentând rezultatele. "Dacă nu, aţi putea avea o coaliţie de xenofobi şi de susţinători ai drepturilor homosexualilor, iar un astfel de guvern nu ar rezista decât două sau trei săptămâni", a adăugat el.