Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Trump în variantă tropicală”, favorit în alegerile prezidențiale din Brazilia

jair.jpg

Căpitanul de armată Jair Bolsonaro este favorit în scrutinul prezidențial din Brazilia
Căpitanul de armată Jair Bolsonaro este favorit în scrutinul prezidențial din Brazilia

Brazilienii sunt aşteptaţi duminică la urne, pentru a-şi alege viitorul preşedinte. Favorit în cursă este fostul căpitan de armată Jair Bolsonaro, extremist de dreapta, criticat pentru laudele aduse fostului regim dictatorial, dar care a promis că va pune capăt violenţelor şi corupţiei.

Supranumit „Trump în variantă tropicală”, Bolsonaro a urcat şi mai mult în sondaje în ultima săptămână.

El se bazează pe furia publică stârnită de demascarea uneia dintre cele mai mari scheme de corupţie politică din lume. Partido dos Trabalhadores (PT), principalul opozant, este învinuit în acest caz, scrie Reuters.

Brazilia este împărţită, astfel, între costurile pe care le-ar presupune alegerea lui Bolsonaro, membru în congres care în repetate rânduri a lăudat regimul militar totalitar din anii 1964-1985 şi care acum promite să respecte idealuri democratice, conversie pe care mulţi o pun sub semnul întrebării.

Principalul rival al lui Bolsonaro este Fernando Haddad (PT), fost primar al oraşului São Paulo şi fost ministru al Educaţiei. El a fost desemnat candidat în locul lui Luiz Inacio Lula da Silva, condamnat pentru fapte de corupţie la 12 ani de închisoare, iar din luna aprilie execută pedeapsa.

În vârstă de 63 de ani, Bolsonaro s-a remarcat prin declaraţii rasiste, sexiste şi homofobe, care au dus la numeroase proteste şi a fost dat în judecată pentru discriminare şi incitare la viol.

El se vede ca o versiune braziliană a preşedintelui american Donald Trump şi consideră drept „fake news” acuzaţiile ce i-au fost aduse.

De cealaltă parte, Haddad se prezintă ca moderat, conservator din punct de vedere fiscal. El şi-a petrecut ultima zi de campanie încercând să îi convingă pe votanţii din statul Bahia, aflat în nord-estul Braziliei, să îl aleagă.

Două sondaje publicate sâmbătă arată că Bolsonaro a urcat în ultimele două zile, cu 36%, faţă de Haddad, cu 22%.

Dacă niciun candidat nu va obţine majoritatea duminică, un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 28 octombrie.

În Brazilia, 147 de milioane de persoane au drept de vot. Ele vor alege preşedintele, toţi cei 513 membri ai camerei inferioare a Congresului, două treimi din Senatul care are 81 de membri şi guvernatori pentru toate cele 27 de state.