Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partidele politice anunță eșecul referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție

Referendumul s-a încheiat și, cel mai probabil, nu se va atinge pragul de 30% participare, necesar validării. Potrivit datelor oficiale, la ora 19.00 (cu două ore înainte de închiderea urnelor) se înregistra o prezență de 18,87%. 

Președintele USR Dan Barna a spus că numărătoarea paralelă efectuată de formațiunea sa indică o prezență finală de 19,5%. 

Invalidarea referendumului arată că România este o națiune europeană, tolerantă și modernă, a afirmat Barna la scurt timp după încheierea consultării populare: România de mâine, de luni, va fi exact aceeași Românie ca cea de vineri (…) USR a fost singurul partid care și-a asumat să ducă mesajul românilor și să-l transmită explicit că vorbim de un demers inutil, care nu rezolvă nimic din nevoile și dramele României de azi”. 

De partea sa, PNL (partid ce s-a poziționat anterior pro-referendum și chiar pro-familia tardițională) susține că boicotarea consultării l-ar viza de fapt pe președintele PSD, Liviu Dragnea. 

Rezultatul referendumului de astăzi reprezintă o veritabilă moţiune de cenzură a românilor împotriva guvernării PSD. PNL a atras atenţia de luni bune liderilor politici din România să nu încerce să confişte această temă, să nu politizeze referendumul. Noi am luat decizia de a lăsa deplină libertate membrilor şi simpatizanţilor noştri de a se poziţiona cum le dictează conştiinţa”, a afirmat liderul PNL, Ludovic Orban.În replică secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu afirmă  că eșecul referendumului ar fi fost provocat de celelalte partie politice. Chiar dacă e vorba de un eșec, românii au venit la vot în număr gigant, a transmis Codrin Ștefănescu: 

Românii au venit la vot în număr gigant, 4 milioane de români au venit la vot. 4 milioane e o cifră.Dacă vorbim de boicotul opoziţiei, putem spune că toată această acţiune are un efect advers faţă de aroganţa cu care au discutat în spaţiul public şi modul în care s-a comportat Iohannis, să nu ieşi să spui că vei veni la vot, să ceri să nu se vină la vot, ceea ce e constituţional. Halucinant cum s-au comportat în secţiile de vot preşedinţii de secţii care s-au retras înainte de vot, ca să se întârzie votarea. Au făcut tot ce e e posibil omeneşte să se se boicoteze acest demers.(...) Este un eşec al românilor şi al României în general, era o chestiune importantă, poate nu a fost suficient două săptămâni pentru campania de promovare, trebuiau mai multe dezbateri.”

"România a dat în aceste două zile o lecţie de democraţie clasei sale politice actuale. Avem datoria de a le mulţumi tuturor – şi celor care au votat, dar şi celor care au ales să nu voteze şi de a trece cât se poate de repede peste acest moment de inutilă tensiune în societate. Referendumul nu are nici învingători, dar nici învinşi. Are însă o lecţie foarte puternică pe care trebuie să o învăţăm cu toţii: politicienii nu pot trafica nici convingerile, nici credinţele şi nici aşteptările oamenilor", a transmis fostul premier Dacian Ciolos, printr-un comunicat de presă.