Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Normalitatea înseamnă un bărbat și o femeie" - votare la Londra

votare_icr.jpg

Votare la Londra
La Institutul Cultural Român Londra au funcționat două secții de votare
Image source: 
Petru Clej

La Londra, probabil cel mai mare oraș românesc în afara României și Republicii Moldova, au funcționat sâmbătă și duminică cinci secții de votare. Afluența a fost destul de scăzută, mai ales în comparație cu alegerile prezidențiale din 2014.

În plin centru al Londrei, la Institutul Cultural Român (ICR), erau deschise două secții de votare, iar afluența era moderată în jurul orelor 14:30.

"Normalitatea și ce spupe Biblia și ce spune Dumnezeu și cred că familia este considerată și cred că familia este considerată între un bărbat și o femeie. Din cauza aceasta am votat DA", spune un bărbat de circa 30 de ani.

"Cred în normalitate. Normalitatea pentru mine înseamnă un bărbat și o femeie", adaugă soția sa.

În Marea Britanie, unde locuiește acest cuplu, căsătoria între persoane de același sex a fost legiferată acum cinci ani. Nu îi deranjează acest lucru?

"Mă deranjează și când ne-am mutat aici acum doi ani am fost foarte surprinși de acest lucru. Consider că prin ceea ce se dorește să se spună că este normalitate îmi afectează în primul rând mie credința și libertatea de a mă exprima și apoi copiilor mei. Din această cauză cred că în România, dacă avem această posibilitate și aceast ocazie să votăm, fac acest lucru pentru că poate odată ne vom întoarce acolo și vreau să știu că cel puțin în fața lui Dumnezeu am avut ocazia să votez și am votat ce trebuie.", spune bărbatul.

"Suntem emigranți"

La Consulatul României, situat la patru kilometri vest de ICR afluența la cele două secții de acolo este la fel, moderată. Un bărbat de circa 35 de ani explică de ce a votat DA la referendum.

"Este un principiu care trebuie abordat și este ceva care trebuie știut: familia este formată dintr-un bărbat și o femeie.", spune el.

"Noi suntem emigranți și atât timp cât legea este în vigoare o respectăm", spune bărbatul despre faptul că aici în Marea Britanie căsătoria între persoane de același sex e legală.

"Am discutat în comunitate în sensul de a nu propaga altceva, a face înțeles oamenilor ce înseamnă acest referendum și ce înseamnă acest vot pentru creștinii ortodocși", explică el modul în care a ajuns la decizia de la vot.

"Lecția este că românul una spune și alta face", concluzionează el cu privire la eșecul referendumului ce se prefigura la acea oră, 18 în România, 16 la Londra.

Cozi la Harrow

Singura secție de votare din Londra unde era coadă era cea de la primăria sectorului Harrow, situat într-o suburbie din nord-vestul Londrei, într-o zonă unde locuiesc zeci de mii de români, din totalul de 164000, populație estimată pentru anul 2017 de Oficiul Național de Statistică

"Principiul familiei este foarte important pentru noi și copiii noștri, ar fi o alegere corectă din punctul meu de vedere deși trăim în această țară în care căsătoria dintre persoane de acelai sex este legală. Și din punct de vedere creștinesc și din orice punct de vedere căsătoria trebuie să fie între un bărbat și o femeie", spune un tânăr de circa 25 de ani.

"Nu cred că va fi tragedie, dar fiecare are dreptul să trăiască așa cum crede de cuviință. Asta nu trebuie să ne lasă să cedăm și să credem că nimic nu mai trebuie făcut în viitor, numai datorită faptului că mulți au ales să nu voteze de data aceasta", adaugă el despre previzibilul eșec al referendumului.

"Eu nu cred că asta va fi o lecție pentru nimeni, nu cred că m-ar descuraja, nu cred că m-ar face să-mi schimb punctul de vedere din perspectiva asta, cred că este o normalitate să fie familia formată din bărbat și femeie", spune soția sa, aflată într-un stadiu avansat al sarcinii.

În Regatul Unit au votat  19326 alegători, dintre care 10499 la Londra, potrivit datelor date publicate de Biroul Electoral Central, dintre care 2031 la ICR, 2373 la Consulat și 6105 la Harrow, de departe cea mai frecventată secție din întreaga Diasporă. 

 
Ascultați reportajul realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ, la secțiile de votare de acolo