Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cezar Preda: PNL merge într-o direcţie greşită, rezultatele vor fi catastrofale

Cezar Preda PNL directie gresita Orban.jpg

Cezar Preda îl critică pe Ludovic Orban (Sursa foto: site Camera Deputaţilor)
Cezar Preda îl critică pe Ludovic Orban (Sursa foto: site Camera Deputaţilor)

Schimb dur de replici în interiorul PNL. „Eu sunt creştin, dar nu sunt cretin”, spune la RFI deputatul PNL Cezar Preda, după ce preşedintele formaţiunii, Ludovic Orban, a spus că i se pare ciudată poziţia colegului său, “care vrea să fie liderul unei facţiuni creştin-democrate în interiorul PNL”.

Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic, au scris pe Facebook duminică seară, după referendumul pentru redefinirea familiei, mai mulţi liberali cunoscuţi, precum Cezar Preda, Cătălin Predoiu, Mihai Voicu şi Alina Gorghiu.

“Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic, care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu uneşte, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge”, este mesajul postat de liberalii respectivi.

În replică, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat la Realitatea TV că poziţiile critice ale unora dintre colegii săi la adresa conducerii partidului reprezintă “o ieşire ciudată”, care avantajează PSD, iar acestea nu ar trebui să prezinte o foarte mare importanţă pentru spaţiul public.

De partea sa, Cezar Preda afirmă la RFI că „Partidul Naţional Liberal se duce într-o direcţie greşită. Românii au nevoie de soluţii, românii nu au nevoie de o politică a anilor ’96-2000, pentru că politica ’96-2000 pentru dreapta românească a însemnat începerea dezastrului, dispariţia PNŢCD-ului. Acum, PNL-ul dacă nu-şi revizuieşte foarte rapid oportunitatea de a conduce România, de a arăta românilor că poate conduce România cu soluţii, degeaba jucăm ping pong cu Dragnea e de vină, Dragnea este un hoţ, Dragnea este un nenorocit, asta vede fiecare cetăţean”.

 

Ce i se reproşează lui Ludovic Orban?

 

Deputatul PNL spune ce-i reproşează lui Ludovic Orban: „Eu nu mi-am trădat niciodată partidul din care am făcut parte, eu nu am făcut blat cu PSD niciodată, eu n-am fost nici USL-ist, nici pe lângă ei, iar acum, conducerea PNL trebuie să înţeleagă că dacă eu am spus acest lucru, înseamnă că eu simt acest lucru şi că au luat-o într-o direcţie greşită, dar nu din cauza referendumului, aceasta este ultima greşeală, ultima aventură. Prima puternic marcată de societatea românească a fost acea până la urmă incredibilă plângere penală a unui şef de partid asupra unui prim-ministru. Aşa ceva nu se face. Când l-am întrebat, mi-a spus că s-a consultat cu nişte prieteni. Pe urmă, văzând că această glumă se îngroaşă şi că este atipic pentru politicieni să înceapă să arunce unul spre altul cu plângeri penale, a pus partidul să voteze, o greşeală mare. Apoi, de fiecare dată noi facem plângeri penale parlamentarilor din Parlament, când avem atâtea şi atâtea posibilităţi pe regulamentul Camerei sau Senatului să acţionăm. Noi întotdeauna ne-am concentrat acum să facem tot felul de atacuri la CCR şi când aveam şi când nu aveam dreptul. Iată cum se adună toate acestea. Faptul că ne ascundem sub o aşa-zisă Opoziţie pe mine nu m-a convins (...). Dacă poate Ludovic Orban să se schimbe, bine. Dacă nu, rezultatele vor fi catastrofale la primăvară”.

Ludovic Orban a declarat că i se pare ciudată poziţia colegului său, “care vrea să fie liderul unei facţiuni creştin-democrate în interiorul PNL”. Cezar Preda îi dă replica: „Răspunsul este dur, nu prea folosesc asemenea cuvinte, dar e corect: eu sunt creştin, dar nu sunt cretin. Eu sunt creştin-democrat şi înseamnă că îmi iubesc familia, îmi iubesc biserica, îmi iubesc autoritatea locală. Astea sunt principiile creştin-democraţiei. Dar asta nu înseamnă că nu pot convieţui într-un partid care provine din fuziunea a două partide”.